Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul și Zaharia
Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul și Zaharia
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 17 noiembrie, 2023. Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul și Zaharia

Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut într-o familie păgână din Nicsar (în Turcia de azi). A trăit în vremea împăratului Aurelian (270-275).

Studiază retorică, latină și dreptul în orașul natal. Ajunge ucenicul lui Origen. Se convertește la creștinism, iar la botez își schimbă numele din Teodor în Grigorie.

Este hirotonit episcop al Neocezareei Pontului, un scaun nou înființat de către Phaedimus, episcop de Amasea.

A luptat împotriva ereziilor din vremea să: sabelianismul și triteismul și a participat la sinodul de la Antiohia din 265, care l-a condamnat pe Pavel de Samosata. Datorită viețuirii sale, Dumnezeu l-a înzestrat pe Sfântul Grigorie cu darul facerii de minuni, și de aceea a primit și numele de Taumaturgul (făcătorul de minuni).

Părinții capadocieni din sec. IV l-au considerat a fi fondatorul Bisericii creștine din Capadocia. După ce a fost hirotonit episcop a convertit la creștinism pe toți locuitorii din Neocezareea. Menționăm că înainte de ridicarea lui în funcția de episcop aici erau doar 17 creștini.

Îi sunt atribuite următoarele lucrări: Cuvânt de mulțumire către Origen sau Panegiric, Simbolul de credință, Despre nepatimirea și pătimirea lui Dumnezeu, adresată lui Teopomp și Epistolă canonică.

Nu se cunoaște cu exactitate anul în care a murit (270 sau 271), însă, pe patul de moarte a spus: „Slavă lui Dumnezeu că numai 17 creștini am aflat când am venit aici episcop, iar acum, când merg la Domnul, atâția necredincioși rămân, câți credincioși am aflat întâi!“.

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Întru rugăciuni priveghind, la lucrările minunilor răbdând, asemenea numire cu îndreptările ai câştigat. Ci, te roagă lui Hristos Dumnezeu, Părinte Grigorie, să lumineze sufletele noastre, ca să nu adormim în moarte cu păcate.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Luând lucrarea multor minuni, cu semne înfricoşătoare pe demoni i-ai îngrozit şi bolile oamenilor ai alungat, Preaînţelepte Grigorie. Şi făcător de minuni eşti numit, din fapte luându-ţi numele.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:- Sfântului Cuvios și Mărturisitor Lazăr Zugravul;- Sfântului Cuvios Zaharia Ciobotarul și a lui Ioan;- Sfântului Cuvios Longhin;- Sfântului Ghenadie, patriarhul Constantinopolului;- Sfântului Cuvios Iustin;- Sfântului Cuvios Ghenadie.

Mâine, 18 noiembrie, facem pomenirea Sfântului Mare Mucenic Platon.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.