Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul
Sfântul Grigorie Decapolitul
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 20 noiembrie, 2023. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut născut în orașul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790.

Sfântul Grigorie Decapolitul ajunge la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale.

Aici a rămas timp de 14 ani. Se va retrage într-o peștera, unde va auzi o chemare de la Dumnezeu – care l-a îndemnat să părăsească peștera că să poată fi de folos și altora. Petrece o iarnă într-o mănăstire din Efes, ajunge în orașul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia.

De aici va fi prezent în Tesalonic, unde este găzduit într-o mănăstire de către egumenul Marcu. Împreună cu un călugăr de aici, se îndreaptă spre Roma. Au mers pe uscat până la Corint, în sudul Greciei. Se îmbarca pe o corabie și ajunge la Roma.

Avea o putere deosebită asupra demonilor. Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate în urmă rugăciunilor cuviosului Grigorie.

În ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul sau eliberat din temniță (fusese închis pentru că nu se arătase un luptător împotriva icoanelor). Trece la cele veșnice la 20 noiembrie 842. Moaștele sale au ajuns în țară noastră datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 și le-a așezat în Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea.

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Chip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

 

Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Soare luminos pe tine Biserica te cunoaşte, care cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta prăznuim Dumnezeiască pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, Preafericite Părinte, Înţelepte Grigorie.

Sfântul Mucenic Dasie din Durostor (Silistra) a trăit în secolele III-IV d.H. A fost soldat în armata română. Condamnarea să la moarte este legată de sărbătoarea Saturnaliilor.

Există obiceiul să aleagă prin tragere la sorți un „rege al Saturnaliilor“, o persoană care îmbrăcată în hainele zeului Saturn, putea petrece liber în public, împlinindu-și orice dorința și imitând pentru treizeci de zile excesele și desfraul zeului Saturn.

Sfântul Dasie refuză, mărturisind că este creștin. După mai multe chinuri, i s-a tăiat capul la trei zile după alegerea să că „rege al Saturnaliilor”, la 20 noiembrie 304. În anul 2005, IPS Ilarion a dăruit Arhiepiscopiei Dunării de Jos o părticică din moaștele Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor.

Ele sunt prezente în Capela Palatului arhiepiscopal, cu hramul „Sfântul Cuvios Ioan Casian“. La data de 6 iulie 2006, o părticică din moaștele sale au fost dăruite și Mănăstirii Sf. Ioan Botezătorul – Lipnita ( jud. Constanța).

Condacul Sfântului Mucenic Dasie

Pricină de veselie ne-a venit nouă astăzi pomenindu-te, Sfinte Mu­cenice Dasie, că, întrarmându-te Dumnezeieşte cu neprihănirea sufletului şi ţinând în cuget rugăciunea cea neînce­tată, cu tărie ai biruit taberele vrăjmaşilor, Sfinte Mucenice, făcătorule de minuni. Roagă-te neîncetat lui Hristos Dumnezeu pentru noi toţi.

Sfântul Mucenic Dasie din Durostor
Sfântul Mucenic Dasie din Durostor

Tot în această zi, serbăm Inainteprăznuirea Intrării în Biserica a Maicii Domnului și face pomenirea:- Sfântului Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;

– Sfinților Mucenici Nirsa, episcopul, și Iosif, ucenicul său;

– Sfinților Mucenici Isachie, Ioan și Savorie;-

Sfinților Mucenici Gheitazet:

– Sfintelor fecioare Tecla, Vautha și Denahida;

– Sfinților Mucenici Eustatie, Tespesie și Anatolie;

– Sfântului Teoctist Mărturisitorul.

Mâine, 21 noiembrie, prăznuim Intrarea în Biserica a Maicii Domnului (dezlegare la peste).

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.