Un taximetrist din Botoșani a returnat unui client o pungă cu 40 de mii de euro
Un taximetrist din Botoșani a returnat unui client o pungă cu 40 de mii de euro
Ultima Ora Social

Gabriela Firea mesaj pentru taximetriști. ”Toleranță ZERO”

Gabriela Firea mesaj pentru taximetriști. ”Toleranță ZERO”

Incidentul din Aeroportul henri coandă din București, când un taximetrist a amenințat cu pistolul clienții a pus pe jar conducerea Primăriei Capitalei. Primarul general Gabriela Firea a spus că instituția pe care o conduce va avea toleranță ZERO față de cei care încalcă legea. Ba mai mult, taximetriștilor li se pregătește un nou Regulament, care acum este dezbătut pe siteul Primăriei Capitalei.

”Avem toleranță zero față de astfel de fapte și amintesc atât taximetristilor, cât și patronilor firmelor de taxi că sunt direct răspunzători pentru astfel de fapte! Nu este firesc să existe astfel de incidente într-o Capitală europeană, în care serviciile de transport persoane se doresc a fi moderne, sigure și accesibile. Subliniez încă o dată public faptul că nu vom tolera sub nici o formă abaterile de la lege! Așa cum am mai spus, toți trebuie să respecte regulile stabilite în favoarea clienților, iar astfel de incidente nu fac altceva decât să confirme faptul că este imperios necesar că normele care reglementează activitatea de taxi în Capitală să fie implementate cât mai rapid, să fie cât mai clare și să prevadă sancțiuni cât mai drastice pentru astfel de comportamente. Indiferent că este vorba despre București sau zonele limitrofe, pentru că taximetriștii fac astfel de curse din localitățile vecine către București și invers, toți trebuie să se conformeze unor reguli clare, în caz contrar sancțiunile fiind drastice”, a spus primarul general Gabriela Firea.

În luna decembrie 2017, regulamentul care face referire la activitatea de taxi în Capitală a fost modificat printr-o hotărâre a Consiliului General, în sensul sporirii confortului și siguranței pasagerilor. Printre noile reglementări se numără și cea care instituie obligativitatea că activitatea de taximetrie să se facă exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat, în condițiile în care se asigura posibilitatea clientului de a apela aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin intermediul aplicațiilor online care aparțîn respectivului dispecerat și pot fi identificate că atare.

De asemenea, au fost reformulate și completate anumite prevederi din vechiul Regulament, referitoare la conduită șoferilor de taxi, accentul fiind pus pe obligativitatea acestora de a avea o ținută decentă și un comportament adecvat. Sub sancțiunea unor amenzi severe, aceștia nu vor avea voie să fumeze în mașînă, să vorbească la telefonul mobil în timpul curselor, să asculte muzică dacă acest lucru îl deranjează pe client, să angajeze discuții pe teme sensibile care pot aduce atingere convingerilor clientului, cum ar fi cele religioase, politice sau legate de sex.

Alte modificări de substanță ale Regulamentului au fost puse deja în dezbatere publică pe site-ul Primăriei și prevăd modificarea regimul sancțiunilor (amenzi și suspendări sau anulări de licențe), cesionarea licențelor, introducerea obligativității afișării în toate taxiurile a unui număr de telverde la care clienții pot face reclamații direct la Autoritatea Publică (nu prin dispeceratele companiilor), obligativitatea dotării tuturor taxiurilor cu POS-uri, astfel încât cursele să poată fi plătite cu cardul bancar precum și adaptarea criteriilor de departajare la normele de poluare (minim Euro 5). Nu în ultimul rând, taximetriștii nu vor putea refuză curse și nici nu vor putea impune prețuri mai mari decât cele indicate de aparatul de marcat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.