Anoud Al-Asmari, prima femeie din Arabia Saudită, arbitru FIFA
Anoud Al-Asmari, prima femeie din Arabia Saudită, arbitru FIFA
Ultima Ora Sport

FIFA mută România cu 2 poziții mai jos în clasamentul națiunilor

 FIFA a publicat, vineri, clasamentul actualizat al naţiunilor, iar echipa naţională a României a coborât două poziţii, față de ierarhia din aprilie, de pe 25, pe 27.

Tricolorii au disputat două partide în luna iunie, ambele în preliminariile EURO 2020. Elevii lui Cosmin Contra au remizat contra Norvegiei, la Oslo, scor 2-2, şi au învins clar pe terenul Maltei, scor 4-0. România a ajuns la 1497 de punte, cu unul mai mult faţă de precedenta ierarhie, dar a coborât două locuri.

Austria, cu două victorii în iunie (1-0, contra Austriei, şi 4-1, împotriva Macedoniei) a avut parte de un salt de opt poziţii şi a urcat pe 26, cu 1498 de puncte. De asemenea, Tunisia a câştigat cele două amicale din această lună (2-0, contra celor din Irak, şi 2-1, împotriva viecampioanei mondiale Croaţia) şi se clasează acum pe 25, cu 1501 puncte.

Lider în clasamentul FIFA rămâne Belgia, cu 1746 de puncte, urmată fiind de Franţa (1718 puncte) şi Brazilia (1681 puncte). Portugalia, care a câştigat Liga Naţiunilor, a urcat două poziţii, pe cinci, cu 1631 de puncte.

Cum se calculează punctajul în clasamentul FIFA, potrivit FRF:Punctajul unei naţionale se calculează pe o perioadă de patru ani prin adunarea:– mediei de puncte în meciurile din ultimele 12 luni– mediei de puncte în meciurile mai vechi de 12 luni (care se depreciază anual prin înmulţirea cu 0.5, 0.3, respectiv 0.2 în cei trei ani)Numărul de puncte (P) obţinute la un meci depinde de următorii factori/coeficienţi:– Rezultatul meciului, victorie sau egal (R)– Importanţa meciului, de la un simplu amical până la preliminarii de Campionat Mondial (I)– Valoarea adversarului (V)– Confederaţia din care face parte adversarul (C)Formula de calcul a punctajului obţinut la un meci:P = R x I x V x C(R) : Echipele primesc 3 puncte la victorie, un punct la egal şi zero puncte la înfrângere. În cazul unui meci decis la lovituri de departajare, câştigătoarea primeşte două puncte, iar învinsa un punct(I) : Meci amical = 1.0; Preliminarii continentale = 2.5; Turneu final continental / Cupa Confederaţiilor = 3.0; Campionat Mondial = 4.0(V) : Valoarea adversarului este exprimată într-un număr egal cu 200 minus locul ocupat de oponent în clasamentul FIFA (cel mai recent). Excepţie: liderului ierarhiei îi este întotdeauna desemnat coeficientul 200, iar echipelor clasate sub locul 150 le este desemnat automat coeficientul 50.(C) : CONMEBOL = 1.0; UEFA = 0.99; AFC/CAF/OFC/CONCACAF = 0.85

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.