Anoud Al-Asmari, prima femeie din Arabia Saudită, arbitru FIFA
Anoud Al-Asmari, prima femeie din Arabia Saudită, arbitru FIFA
Ultima Ora Sport

Fifa a anunțat clasamentul echipelor de națională. Pe ce loc se află România

FIFA a anunțat, joi, clasamentul actualizat al națiunilor, iar echipa națională de fotbal a României a rămas pe locul 25, cu 1496 de puncte, cinci mai puțin față de luna februarie.

Din grupa preliminară a „tricolorilor” pentru Campionatul European din 2020, Spania staționează pe locul nouă (1601 puncte), iar Suedia pe 14 (1567 puncte). Sub România se află Norvegia, care a coborât două poziții, pe 50 (1420 de puncte). Feroe a coborât cinci poziții, pe 102 (1213 puncte), iar Malta s-a menținut pe 180 (943 de puncte).

Belgia rămâne pe primul loc în clasamentul FIFA, cu 1737 de puncte, fiind urmată la doar trei lungimi de Franța. Podiumul este completat de Brazilia (1676 puncte).

Deasupra României se mai află țări precum Țara Galilor (locul 19), Peru (locul 21), Iran (locul 22) și Senegal (locul 23). De asemenea, echipa lui Cosmin Contra stă mai bine decât naționale precum Ucraina (27), Serbia (29) sau Turcia (39).

Cum se calculează punctajul în clasamentul FIFA, potrivit FRF:Punctajul unei naționale se calculează pe o perioadă de patru ani prin adunarea:

– mediei de puncte în meciurile din ultimele 12 luni

– mediei de puncte în meciurile mai vechi de 12 luni (care se depreciază anual prin înmulțirea cu 0.5, 0.3, respectiv 0.2 în cei trei ani)

Numărul de puncte (P) obținute la un meci depinde de următorii factori/coeficienți:

– Rezultatul meciului, victorie sau egal (R)

– Importanța meciului, de la un simplu amical până la preliminarii de Campionat Mondial (I)

– Valoarea adversarului (V)

– Confederația din care face parte adversarul (C)

Formula de calcul a punctajului obținut la un meci:

P = R x I x V x C

(R) : Echipele primesc 3 puncte la victorie, un punct la egal și zero puncte la înfrângere. În cazul unui meci decis la lovituri de departajare, câștigătoarea primește două puncte, iar învinsa un punct

(I) : Meci amical = 1.0; Preliminarii continentale = 2.5; Turneu final continental / Cupa Confederațiilor = 3.0; Campionat Mondial = 4.0

(V) : Valoarea adversarului este exprimată într-un număr egal cu 200 minus locul ocupat de oponent în clasamentul FIFA (cel mai recent). Excepție: liderului ierarhiei îi este întotdeauna desemnat coeficientul 200, iar echipelor clasate sub locul 150 le este desemnat automat coeficientul 50.

(C) : CONMEBOL = 1.0; UEFA = 0.99; AFC/CAF/OFC/CONCACAF = 0.85

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.