Festivalul Internaţional Edinburgh Fringe. Milioane de oameni participă
Ultima Ora Social

Festivalul Internaţional Edinburgh Fringe. Milioane de oameni participă

Festivalul Internaţional Edinburgh Fringe. Milioane de oameni participă

Festivalul Internaţional Edinburgh Fringe este cel mai mare festival de artă din lume şi are loc anual la Edinburgh, în luna august, iar anul acesta se desfăşoară în perioada 3-27 august.

Anual, festivalul se bucură de prezenţa a milioane de oameni care vin pentru concerte, recitaluri, piese de teatru, reprezentaţii de balet, dans, spectacole de pirotehnie sincronizate, spectacole de operă, pentru copii, spectacole de comedie improvizată şi ale trupelor de teatru amator, musicaluri, precum şi pentru expoziţii şi lansări de carte, ce se desfăşoară în cele mai originale locuri: pe scenă, pe stradă, în ganguri sau în baruri, potrivit site-ului oficial al evenimentului, www.edfringe.com.

Denumirea „Fringe” (margine, hotar) acordată festivalului provine de la faptul că, în 1947, odată cu lansarea Festivalului internaţional de la Edinburgh, s-au prezentat şi opt participanţi neinvitaţi, respectiv opt companii teatrale, aceştia neîndeplinind condiţiile oficiale pentru participare în cadrul festivalului, potrivit www.edfringe.com. Cu toate acestea, au reuşit să-şi prezinte spectacolele, fapt ce a determinat apariţia Festivalului internaţional de artă Edinbugh Fringe.

Festivalul Edinburgh Fringe reuneşte manifestări din domeniul artelor interpretative, în mod deosebit teatru şi comedie, de la clasicele piese greceşti la Shakespeare sau Samuel Beckett. Nu există o comisie specializată care să organizeze o preselecţie, drept pentru care sunt admise chiar şi manifestările artistice mai puţin convenţionale, care nu ar fi acceptate în cadrul unui festival formal cu reguli stricte. În 1959, au participat la eveniment 19 companii teatrale. Anii următori, numărul participanţilor a crescut simţitor, ajungând între 1976 şi 1981 de la 182 la 494. Ediţia de anul trecut a inclus un program de peste 50.000 de spectacole.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.