Expoziție unică la muzeul din Deva. Cum arată cărțile folosite de elevi înainte de Marea Unire 1
Ultima Ora Social

Expoziție unică la muzeul din Deva. Cum arată cărțile folosite de elevi înainte de Marea Unire

Câteva zeci de cărţi din care se studia în şcolile transilvane înainte de anul 1918 şi de pe care au învăţat oameni care au luat parte ulterior la Marea Unire de la 1918 sunt expuse de luni la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, în cadrul expoziţiei „La şcoală înainte de Marea Unire. Cărţi didactice din patrimoniul muzeului din Deva”.

Evenimentul se înscrie în programul manifestărilor gândite pentru a ilustra Anul Centenarului, cele 50 de cărţi fiind expuse în două săli ale muzeului din Deva.

„Cărţile prezentate sunt alese dintre cele destinate învăţământului românesc transilvănean primar, gimnazial şi liceal, pornind de la cartea bisericească utilizată pentru învăţătura pruncilor, în tinda bisericii, continuând cu bucoavna, abecedarul, cartea de citire, de gramatică, de istorie a literaturii, de poetică, de stilistică, precum şi cu manualele de istorie, geografie, aritmetică, fizică, ştiinţele naturii, lucrări practice şi de îngrijire a sănătăţii”, a declarat şefa Secţiei Istorie şi Artă din cadrul MCDR Deva, Georgeta Deju, curatorul expoziţiei.

Potrivit specialiştilor de la muzeul din Deva, cartea didactică a avut o reală contribuţie în prefigurarea şi înfăptuirea Marii Uniri, învăţăturile acestor cărţi fiind baza educaţiei copiilor români.

„Dintre aceşti copii români s-a ridicat, apoi, viitoarea elită culturală şi politică transilvăneană care a susţinut intens şcolile din Transilvania şi s-a implicat cu multă hotărâre în activitatea de educare a poporului, prin numeroase activităţi extradidactice, amplificând eforturile şcolii. Mai ales spre sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea, dascăli, preoţi, avocaţi, medici, economişti români au conlucrat pentru formarea unei conştiinţe civice şi naţionale”, a precizat curatorul expoziţiei.

Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul anului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.