Expoziţia multimedia interactivă ''Pe drumul spre Marea Unire'' S-A DESCHIS la Brașov. Despre ce este vorba
Ultima Ora Social

Expoziţia multimedia interactivă ”Pe drumul spre Marea Unire” S-A DESCHIS la Brașov. Despre ce este vorba

Expoziţia multimedia interactivă ”Pe drumul spre Marea Unire” S-A DESCHIS la Brașov. Despre ce este vorba

Expoziţia multimedia interactivă ”Pe drumul spre Marea Unire”, care îşi propune să prezinte prin intermediul unor soluţii noi, adaptate cerinţelor muzeale, parcursul istoric la care au contribuit şi membrii familiei Mureşianu, s-a deschis luni, la Braşov.

Opt teme au fost alese pentru ilustrare în cadrul expoziţiei, găzduită de Muzeul „Casa Mureşenilor”: Apariţia ”Gazetei de Transilvania” (1838) şi rolul presei în informarea publicului; Revoluţia de la 1848 şi afirmarea identităţii naţionale în secolul naţiunilor; Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, dualismul austro-ungar (1866) şi Pronunciamentul (1868); Războiul de Independenţă – 1877; Mişcarea memorandistă 1892; Muzicile mişcării naţionale româneşti; Primul Război Mondial 1914-1918; Declaraţia de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918.

”Începând de azi, braşovenii şi turiştii aflaţi la Braşov vor avea ocazia să descopere o parte din parcursul societăţii româneşti, a celei transilvănene în drumul spre Marea Unire. De multe ori, avem tendinţa să scurtăm procesele istorice, vorbim de 1 Decembrie 1918-Adunarea de la Alba Iulia, dar pentru ca să ajungem în ziua în care 100.000 de români se află în acelaşi loc şi îşi doresc cu toţii să se unească cu statul român, s-au întâmplat foarte multe evenimente. Spunem această poveste din mai multe perspective. Noi ne folosim de informaţiile deţinute în patrimoniul muzeului nostru, arhiva familiei Mureşianu, respectiv colecţia Gazetei de Transilvania, o colecţie în format digital, în cadrul unui proiect realizat împreună cu Biblioteca Judeţeană ”George Bariţiu”. În cele opt săli de expoziţie am îmbinat elementele de muzeo-tehnică cu cele de ultimă oră de tehnologie multimedia. Rolul major în această realizare l-a avut o firmă braşoveană în domeniu, care a pus în practică tot ceea ce înseamnă din punct de vedere tehnologic multimedia”, a declarat managerul Muzeului ”Casa Mureşenilor”, dr.Valer Rus.

Publicul va putea urmări cele opt poveşti alese pentru ilustrare în cadrul expoziţiei printr-o abordare nouă, un mix de vectori expoziţionali, care îmbină imaginea virtuală, tactilă şi sunetul cu imaginea tipărită, dar la o scară supradimensionată. Şase teme sunt prezentate exclusiv prin intermediul videoproiectoarelor, senzorilor de mişcare şi a sunetelor, iar celelalte două teme – prin clonarea de printuri de mari dimensiuni, însumând peste 200 de metri pătraţi de imagine tipărită.

Muzeul memorial al Mureşenilor deţine, încă de la înfiinţarea din anul 1968, cea mai importantă arhivă de familie din România, numărând peste 17.000 de documente (scrisori, acte oficiale, fotografii), la care se adaugă un număr impresionant de ziare de epocă, documente care au stat la baza realizării expoziţiei.

”Toate aceste bunuri culturale sunt de o importanţă excepţională. Menţionăm aici doar numerele 1 din ”Gazeta de Transilvania”- 12 martie 1838 sau ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, poezia ”Un răsunet”/ ”Deşteaptăt-te Române!”- a lui Andrei Mureşanu sau proiectul de ”Memorand” a lui Aurel Mureşianu, bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional, la categoria Tezaur”, a mai precizat sursa citată.

Proiectul a fost finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin programul ”Centenar” cu suma de 78.600 lei, la care s-au adăugat 20.000 lei, cofinanţare din partea Consiliului Judeţean Braşov.

Organizată de Muzeul ”Casa Mureşenilor”, expoziţia va putea fi vizitată până în luna martie 2019, de luni până sâmbătă, între orele 9.00-17.00.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.