EXCLUSIV. Veste bună pentru salvatorii de vieți de la Bruxelles. Când vor ieși la pensie, cei de la SMURD, ATI, UPU sau Salvare 1
Social Ultima Ora

EXCLUSIV. Veste bună pentru salvatorii de vieți de la Bruxelles. Când vor ieși la pensie, cei de la SMURD, ATI, UPU sau Salvare

Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru a depus în Parlamentul European, chiar de Ziua celor care salvează vieți, 28 iulie, un proiect legislativ prin care cere ca salvatorii de vieți să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, la fel ca și colegii lor, pompierii, jandarmii, polițiștii sau militarii.

Concret, Ciuhodaru dorește ca și cei care salvează viețile oamenilor, adică cei care lucrează pe ambulanțe, la ATI, UPU, Salvare și SMURD să poată ieși la pensie la vârsta de 55 de ani.

”Prin proiectul pe care l-am depus viața tuturor salvatorilor din sistemul de urgenţă va fi protejată.  E soluția sănătoasă pentru toți cei care ne salvează viața în fiecare zi.

Am depus un proiect de lege prin care ATI, UPU, Salvare și SMURD, toţi cei care efectuează activitate medicală de urgență în condiţii grele şi extrem de dificile să se poată pensiona-doar dacă vor- la 55 de ani, fără penalizare, similar altor meserii cu muncă grea.

Vor beneficia de această pensie de serviciu toți cei ce îndeplinesc, cumulativ, urmatoarele condiţii:

  1. a) au vârsta minimă de 55 de ani;

  2. b) au o vechime de cel puţin 20 de ani în activitatea medicală.

Tot personalul ce desfăşoară activitităţi medicale sistemul de urgenţă poate fi menţinut în serviciu până la împlinirea vârstei standard de pensionare, la cerere, dacă starea de sănătate fizică şi psihică, evaluată şi certificată anual de către medicul de medicina muncii, permite rezolvarea în foarte bune condiţii a tuturor atribuţiilor.

Argumentele pentru acest demers legislativ:

  1. Activitatea medicală din aceste domenii are acelaşi specific.

  2. E vorba de muncă grea, suprasolicitare, stres, riscuri similare.

  3. Acest tip de muncă dificilă e recunoscut deja prin sporurile acordate în toate aceste activităţi ce deservesc urgenţe.

  4. Reglementările trebuie să cuprindă toate aceste tipuri de servicii de urgenţă pentru a nu crea discriminări.

  5. Vărsta de 55 de ani e pentru a realiza acelaşi statut cu alte domenii medicale în care activitatea este considerată dificilă precum radiologia.

  6. În unele din aceste domenii rata mortalităţii depăşeşte chiar 15-30%. Doar ca reper, rata mortalităţii în rândul militarilor trimişi în zonele de conflict din Irak şi Afganistan este de sub 1%.

  7. Uzura fizică şi psihică sunt majore în aceste domenii şi pot crea probleme inclusiv pentru modul de reacţie în rezolvarea cazurilor.

Prin proiectul pe care l-am depus viața tuturor salvatorilor din sistemul de urgenţă va fi protejată.

Sper ca toţi cei care spun că le pasă de sistemul de urgenţă să voteze acest proiect de lege”, spune Tudor Ciuhodaru, Medic primar medicină de urgențăși membru al Comisiei de Sănătate a Parlamentului European.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.