Elevii de clasa a 8-a susţin marţi proba la matematică
Elevii de clasa a 8-a susţin marţi proba la matematică
Ultima Ora Social

Elevii clasei a XI-a pot avea o DISCIPLINĂ OBLIGATORIE nouă.  “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”

Elevii clasei a XI-a pot avea o DISCIPLINĂ OBLIGATORIE nouă.  “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”

Un deputat PNL, Ovidiu Raeţchi, propune introducerea unei noi materii în liceu. Este vorba despre “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”, care ar urma să fie disciplină obligatorie de studiu pentru elevii clasei a XI-a. 

Ce temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste’:

    • identificarea unor știri false
    • verificarea știrilor din mai multe surse
    • formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor
    • identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice,
    • filtrarea unor informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale.

Disciplina nou-introdusă va beneficia de o oră de curs pe săptămână, iar în elaborarea programei școlare, ministerul Educației se va consulta cu experți din cadrul CNA, CNCD, precum și din domeniul jurnalismului și al științelor sociale.

Iniţiator: În contextul manipularilor de tip „fake news”, ideologii toxice precum fascismul sau comunismul pot căpăta avânt

Potrivit deputatului Ovidiu Raeţchi, dezvoltarea fenomenului fake news’ generează o criza pentru societatea contemporana și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale, cu riscuri asupra securității și siguranței naționale.

„Secolul XXI este denumit și Secolul vitezei’ sau Secolul informației’, iar rapiditatea cu care se propagă un fake news’ construit abil îi poate influența pe cei mai bine pregătiți și informați dintre cetățeni. În egală măsură, tendința de ascensiune a ideologiilor extremiste reprezintă un fenomen tot mai conturat în anumite zone, chiar și în unele state europene, iar xenofobia, rasismul și antisemitismul sunt realități cu care încă ne confruntăm. Pe fondul unei crize economice, sociale sau politice, si in contextul manipularilor de tip „fake news”, ideologii toxice precum fascismul sau comunismul pot capata avant. Ascensiunea recentă a partidelor izolationiste, rasiste si antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens”, spune deputatul liberal.

El menţionează că tinerii trebuie să își dezvolte capacitatea de a discerne între un „fake news” și un eveniment real/o informație adevărată, și, în egală măsură, să poată identifica și să respingă argumentat orice formă de retorică xenofobă, rasistă sau antisemită.

De altfel, cele două fenomene pot fi strâns legate: fenomenul fake news’ este un pericol la adresa democrației și poate conduce, de exemplu, la creșterea sentimentelor anti-europene sau xenofobe, mai spune Raeţchi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.