Taxele mari împiedică investițiile românești. Se va reduce taxa pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol
Proiect de lege: unii români vor fi scutiți de taxe
Ultima Ora Social

E dezastru. Suntem pe primul loc în UE la…taxe

România a înregistrat în 2017 o pondere de 7,7% a veniturilor din taxe de mediu în veniturile guvernamentale totale, peste media din Uniunea Europeană de 6,1%, cel mai ridicat nivel fiind în Letonia, de 11,2%, iar cel mai scăzut în Luxemburg, de 4,4%, potrivit datelor publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat.

Ponderea taxelor de mediu în veniturile guvernamentale totale din taxe şi contribuţii sociale este parte a unui indicator utilizat de UE pentru a monitoriza progresele către Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale Naţiunilor unite, fiind un indicator al Scorului Eficienţei Resurselor, scrie News.ro.

Taxele de mediu contribuie la protejarea mediului şi a resurselor naturale, iar obiectivele menţionate rcomandă o creştere substanţială a ponderii taxelor de mediu, în conformitate cu cele mai bune practici ale statelor membre (ponderi de peste 10%).

La nivelul Uniunii Europene, veniturile guvernamentale din taxe de mediu s-au ridicat la 369 de miliarde de euro, comparativ cu 264 de miliarde de euro în 2002. În aceeaşi perioadă, ponderea taxelor de mediu în veniturile guvernamentale totale obţinute din taxe şi contribuţii a scăzut de la 6,8% în 2002 la 6,1% în 2017.

Taxele pe energie au reprezentat peste două treimi din totalul veniturilor obţinute in taxele pe mediu (77% din total), cu mult peste taxele pe transporturi (20%) şi cele pe poluare şi alte resurse (3%).

Ponderea taxelor pe mediu în totalul veniturilor din taxe şi contribuţii sociale variază semnificativ între statele membre.

Astfel, Letonia a avut în 2017 cea mai mare pondere a taxelor pe mediu (11,2%), înaintea altor patru state membre cu o pondere de cel puţin 9%: Slovenia şi Grecia (ambele cu 10,2%), Croaţia şi Bulgaria (ambele cu 9,1%).

La polul opus s-au plasat Luxemburg (4,4%), Germania (4,6%) şi Suedia (4,9%), cu cele mai scăzute ponderi ale taxelor de mediu, urmate de Franţa şi Belgia (ambele cu 5%).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.