E dezastru. Fără o educație de calitate, românii nu pot spera la un viitor mai bun 1
Ultima Ora Social

E dezastru. Fără o educație de calitate, românii nu pot spera la un viitor mai bun

Dănuţ Bica, deputat PNL, avertizează că, fără o educaţie de calitate, românii nu pot spera la un viitor mai bun.

            Deputatul PNL de Argeş, Dănuţ Bica, atrage atenția că sistemul românesc de învăţământ se prăbuşeşte încet, dar sigur, sub greutatea incompetenţei celor care i-au condus destinele în ultimii şapte ani şi constată cu insatisfacţie că veştile bune la început de an școlar sunt mult prea puţine în raport cu neajunsurile:

            ,,Abrambureala din educație nu a reprezentat doar o emblemă pentru activitatea doamnei Ministru care a fost demisă la începutul lunii august, ci, din păcate, a caracterizat managementul prestat de către toți cei care au ocupat această funcție de mare responsabilitate în intervalul de timp respectiv și care ar fi trebuit să rezolve problemele de bază ale școlii românești, pentru binele elevilor despre care, pe bună dreptate, afirmăm cu toții că reprezintă viitorul acestei țări. Cum să nu fie explicabilă degringolada din sistemul de învățământ, atâta vreme cât în ultimii trei ani un mandat de ministru a durat în medie șase luni? S-au schimbat miniștrii, s-au modificat și proiectele de reformă, s-au restructurat și curricula și modul de desfășurare a examenelor, ajungându-se în situația în care nimeni nu poate spune cu certitudine astăzi ce vor trebui să facă școlarii la finalul anului viitor. Fiecare ministru a venit cu viziunea lui, una mai strâmbă decât alta, iar rezultatele se pot cuantifica prin cifrele dezastruoase pe care ni le oferă statistica: abandonul școlar continuă să fie de aproape 20%, puțin peste jumătate dintre liceeni promovează bacalaureatul și circa un sfert dintre elevii de clasa a VIII-a nu trec de primul examen important al vieții lor, evaluarea națională. Mulți studenți, unii ajunși chiar în anii terminali, abandonează studiile în favoarea unor locuri de muncă temporare, plătite modest, dar care li se par a fi mai avantajoase decât perspectivele oferite de absolvirea învățământului universitar.

            Ori de câte ori noi, cei din opoziție, am semnalat probleme referitoare la deficiențele sistemului public de educație, miniștrii din ultimii ani s-au scuzat afirmând că nu sunt suficienți bani. Realitatea dură ne arată că guvernanții nu au fost în stare să asigure finanțarea necesară nici pentru renovarea și dotarea corespunzătoare a școlilor, nici pentru reeditarea manualelor, nici pentru achiziționarea unui număr suficient de microbuze școlare, nici pentru decontarea navetei elevilor și profesorilor, nici pentru construirea de toalete decente, racordate la rețelele de apă și de canalizare. Și, chiar dacă nu sunt suficienți bani, în vara aceasta Guvernul a mai și tăiat 1 miliard de lei de la bugetul pentru educație.”

            Deputatul PNL Dănuț Bica trage un nou semnal de alarmă arătând că de felul în care este susținută şcoala românească în prezent depinde modul în care va arăta ţara noastră peste câţiva ani:

            ,,Cei care încă mai guvernează astăzi au păcălit populația promițând că vor construi 2.500 de școli și grădinițe, că nu va mai exista unitate de învățământ cu toaletă în spatele curții și că nu vom mai avea profesori necalificați la catedră. După aproape trei ani de guvernare, școlile și grădinițele noi nu au apărut aproape nicăieri, manualele sunt tipărite tot cu întârziere, școlile cu toalete insalubre sunt la fel de multe, iar mii de profesori suplinitori continuă să predea. Cetățenii care și-au pus speranța în programul de guvernare al PSD au fost încă o dată grav înșelați. Actualii conducători ai României nu par a fi conştienţi de faptul că elevilor de astăzi le vom lăsa peste câţiva ani în mâini soarta ţării.

            Ca deputat vin în contact cu mulți oameni, circul mult prin județul meu, dar și prin țară. Am avut astfel ocazia să constat că unii primari din Argeș au reușit să facă adevărate minuni și să modernizeze școlile din orașele sau comunele lor, deși Guvernele PSD-ALDE     i-au lăsat în ultimii trei ani fără cea mai mare parte din banii pentru investiții. Am remarcat, de asemenea, că în orașe precum Cluj, Oradea, Arad sau Alba Iulia, nu întâmplător conduse de primari liberali, unitățile școlare au ajuns la un nivel comparabil cu al celor din Occident, mai ales datorită faptului că edilii acestor localități au știu să folosească eficient banii europeni nerambursabili. Am mai constatat că, în aceste condiții grele, majoritatea profesorilor și învățătorilor se dedică total elevilor și școlii românești, fapt pentru care trebuie să le fim recunoscători.

            În acest context, acum, la începutul unui nou an școlar, concluzia este unică și clară: pentru ca învățământul național să iasă din situația dezastruoasă în care se găsește există o singură soluție, și anume ca guvernanții PSD, care au eșuat total, să plece de urgență de la Palatul Victoria. Suntem cu toții datori să dăm educației un ministru competent, o finanțare adecvată și o legislație coerentă, astfel încât să reașezăm școala românească pe un traseu al normalității și competitivității”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Dănuț Bica.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.