DRUMURILE DIN ROMÂNIA SUNT ÎN PERICOL. ”LUCRĂRILE DE ASFALTARE ÎN PERICOL DE BLOCAJ TOTAL
Ultima Ora Social

DRUMURILE DIN ROMÂNIA SUNT ÎN PERICOL. ”LUCRĂRILE DE ASFALTARE ÎN PERICOL DE BLOCAJ TOTAL”

DRUMURILE DIN ROMÂNIA SUNT ÎN PERICOL. ”LUCRĂRILE DE ASFALTARE ÎN PERICOL DE BLOCAJ TOTAL”

”Lucrări în valoare de sute de miliarde de lei pentru asfaltarea drumurilor, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, sunt în pericol să fie blocate!

 

Prețul bitumului în costul total al asfaltului este undeva la 57%. Anul trecut, prețul mediu al bitumului era de circa 1200 lei/tonă, iar acum a ajuns la peste 2200 de lei. De ce? Pentru că, după închiderea industriei petro-chimice, România nu mai produce bitum și îl aduce din import, din țări precum Polonia, Ungaria sau chiar din China. Tot față de anul trecut, salariile în mediul privat, în zona construcțiilor, au crescut cu 30%, la fel ca și prețul la combustibili.

 

Acești factori au generat o creștere a costurilor pentru constructori, cu circa 30%, în condițiile în care ei au licitat pentru lucrările de asfaltare, într-o marjă de profit de 6-8%. Având în vedere această realitate, majoritatea firmelor de construcții preferă să întrerupă lucrările și să le abandoneze. Ce înseamnă asta? Blocaj total!

 

Reluarea procedurii de licitație publică, pe lângă faptul că întârzie execuția cu cel puțin un an, nu rezolvă problema. Restul lucrărilor rămase de executat ar trebui licitate la aceleași costuri ridicate.

 

Am prezentat aceste probleme și ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, solicitând găsirea unor soluții guvernamentale. Am propus un memorandum, concretizat în hotărâre de guvern, care să reactualizeze costul standard. În baza acestui HG, primăriile și CJ-urile vor putea încheia acte adiționale la contractele inițiale, iar constructorii vor putea finaliza lucrările de asfaltare contractate.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Florin Roman.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.