Vineri este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru șefia DNA. Câți procurori vor în locul lui Kovesi
Ultima Ora Justiție

Dosarul Microsoft a fost finalizat. Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost trimişi în judecată

Dosarul Microsoft a fost finalizat. Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost trimişi în judecată

Oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost trimişi în judecată, joi, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticotupţie (DNA) pentru spălare de bani.

DNA a anunţat, joi, că a dispus trimiterea în judecată a oamenilor de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, reprezentanţi ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2003 – octombrie 2004, reprezentanţii Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Ţicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educaţiei şi cercetării), au iniţiat şi susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 şi nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licenţe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale Microsoft.

Procurorii au anunţat că au dispus sechestru asupra sumelor de bani aparţinând lui Dinu Pescariu, dar şi că dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Totodată, procurorii anunţă că au finalizat dosarul Microsoft şi fac un bilanţ al soluţiilor dispuse în toate dosarele disjunse din această cauză.

”În cauza respectivă, constituită ca urmare a unei sesizări a Corpului de control al primului – ministru, rezultau indicii cu privire la încheierea, în data de 15.04.2004, în condiţii nelegale, a unui contract de închiriere licenţe IT şi ulterior a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI). Ulterior, complexitatea cauzei (volumul mare de informaţii, perioada mare de timp în care s-au comis infracţiunile, numărul de persoane implicate, etc.) a impus disjungerea dosarului respectiv în mai multe cauze”, precizează procurorii.

Într-unul dintre dosare, la data de 24 martie 2015, s-a dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane: Gheorghe Ştefan, la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamţ, Cocoş Dorin, Sandu Gabriel, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi a lui Dumitru Nicolae, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale).

Cei patru au săvârşit faptele menţionate mai sus în contextul încheierii, în anul 2009, a unui contract de închiriere licenţe Microsoft cu opţiune de cumpărare. În această cauză, la data de 03 octombrie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus pedepse de până la 6 ani închisoare.

În cel de-al doilea dosar, la data de 27 septembrie 2017, s-a dispus trimiterea în judecată, lui Sandu Gabriel (aflat în executarea unei pedepse privative de libertate) la data faptei ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Florică Claudiu Ionuţ, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, cercetat sub control judiciar pentru instigare la abuz în serviciu şi spălare a banilor (2 fapte), Dinu Pescariu, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, cercetat sub control judiciar pentru instigare la abuz în serviciu şi spălare a banilor, Tatomir Călin, la data faptelor director general Microsoft România SRL, cercetat sub control judiciar pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor.

”Faptele reţinute în sarcina acestora au fost comise în cursul anului 2009, în contextul organizării licitaţiei ce avut ca urmare încheierea de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi firma D.Con.Net AG a contractului de închiriere licenţe Microsoft (în anul 2009, a unui contract de închiriere licenţe Microsoft cu opţiune de cumpărare)”, mai spun procurorii.

Dosarul se află în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în acest moment, cei patru inculpaţi beneficiind de prezumţia de nevinovăţie.

În al treilea dosar, la data de 12 septembrie 2017, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Vreme Valerian, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

”În această cauză, cercetările au vizat condiţiile în care, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, a fost încheiat un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiunea de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli”, mai spus procurorii.

Dosarul se află în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inculpatul beneficiind de prezumţia de nevinovăţie.

Aceştia au anunţat că faţă de alte persoane, printre care Daniel Funeriu, Ecaterian Andronescu, Alexandru Athanasiu, foşti miniştrii ai Educaţiei, dar şi Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei, s-a dispus clasarea cauzei.

Procurorii anunţă că, referitor la ”împrejurarea că faţă de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripţie, dar şi cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul şef al DNA a solicitat Inspecţiei Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat iniţial această cauză, pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârşite abateri disciplinare”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.