Donald Tusk l-a scos pe Putin din G7 1
Ultima Ora Externe

Donald Tusk l-a scos pe Putin din G7

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins sâmbătă sugestia preşedintelui american Donald Trump ca Rusia să fie reinvitată la reuniunile G7.

Liderul de la Casa Albă afirmase că ar fi ”adecvat” ca Rusia să reintre în ceea ce s-a numit G8 (G7 plus Rusia), format din care Moscova a fost exclusă în anul 2014, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi, ulterior, i-a susţinut pe rebelii separatişti din estul Ucrainei.

”În urmă cu un an, în Canada, preşedintele Trump a sugerat reinvitarea Rusiei la G7, declarând deschis că anexarea Crimeei de Rusia a fost parţial justificată şi că noi ar trebui să acceptăm această realitate”, a spus Tusk.

”În niciun caz nu putem fi de acord cu această logică”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

La începutul acestei săptămâni, Germania, Franţa şi Marea Britanie au respins şi ele ideea reinvitării Rusiei la summiturile G7.

Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni Rusiei pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei, soldat cu 13.000 de morţi până în prezent, conform datelor ONU.

Donald Tusk a menţionat că motivele pentru care Moscova a fost exclusă de la reuniunile G7 sunt încă valabile şi că, mai mult, există noi motive, precum ”provocarea rusă privind Marea Azov”, referire evidentă la cazul marinarilor ucraineni arestaţi în noiembrie 2018 în strâmtoarea Kerci.

”În al doilea rând, când Rusia a fost invitată la G7 pentru prima dată, s-a crezut că ea va urma calea democraţiei liberale, a statului de drept, a drepturilor omului. Este cineva dintre noi care poate spune cu deplină convingere că Rusia se află pe acest drum?”, a accentuat Donald Tusk.

El a adăugat că la summitul de la Biarritz va încerca să îi convingă pe liderii G7 ca la următoarea reuniune să fie invitat şi preşedintele Ucrainei.

Liderii statelor care fac parte din Grupul celor 7 (G7) s-au reunit în orașul francez Biarritz, pentru a caută soluții la marile probleme cu care se confruntă lumeaîn acest moment. Ei ar putea discutaîn urmatoatele două zile, despre o gama largă de situații de criză, de la incendiile care pârjolesc bazinul Amazonului până la posibilitatea izbucnirii unui război între state care au arme nucleare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.