Diplomați americani, VIZAȚI în Cuba de ”atacuri acustice”, date de GREIER
Ultima Ora Externe

Diplomați americani, VIZAȚI în Cuba de ”atacuri acustice”, date de GREIERI

Diplomați americani, VIZAȚI în Cuba de ”atacuri acustice”, date de GREIERI

Washingtonul susţine că diplomaţi americani au fost vizaţi de ‘atacuri acustice’ în Cuba, dar examinarea unei înregistrări cu sunetul atribuit acestor atacuri relevă mai degrabă că zumzetul este asemănător celui produs de greieri, potrivit France Presse, dar această ipoteză avansată de către doi experţi biologi nu explică totuşi simptomele grave în cazul a peste 20 de angajaţi diplomatici americani.

Autorităţile SUA afirmă că cel puţin 24 de persoane din cadrul personalului de la ambasada lor din Cuba au suferit între sfârşitul anului 2016 şi august 2017 migrene, greaţă şi leziuni cerebrale uşoare şi că acestea ar fi fost provocate de aparate acustice sofisticate.

SUA au retras ca răspuns mai mult de jumătate din personalul lor diplomatic din Cuba, suspendându-şi activităţile consulare la Havana şi au ordonat expulzarea a 15 diplomaţi cubanezi de pe teritoriul american, provocând o criză diplomatică între cele două ţări.

Doi experţi biologi au analizat o înregistrare în care se aude un zgomot care se prespune că ar face parte din aceste atacuri acustice şi au ajuns la concluzia că zumzetul corespunde cântecului de împerechere a greierului cu coada scurtă De Geer, prezent în Caraibe.

Dat publicităţii săptămâna trecută, studiul nu a fost încă publicat de vreo revistă ştiinţifică şi nici evaluat de alţi experţi. În plus, cei doi biologi nu au cercetat direct cauzele problemelor de sănătate cu care s-au confruntat diplomaţii americani şi nu exclud eventuale atacuri acustice.

‘Deşi provoacă derută, sunetele misterioase din Cuba nu sunt fizic periculoase şi nu constituie un atac acustic’, susţine cercetătorul Alexander Stubbs, doctorand la Universitatea Berkeley din California, şi Fernando Montealegre-Zapata, profesor în biologie senzorială la Universitatea din Lincoln (Marea Britanie).

Cei doi cercetători au studiat o înregistrare realizată de un angajat al guvernului SUA, trimisă la US Navy şi difuzată ulterior de Associated Press şi comparată cu o bază de date de la Universitatea din Florida.

Autorii studiului fac o paralelă cu misterul ‘ploii galbene’ din perioada Războiului Rece. SUA au acuzat în 1981 URSS de efectuarea unor atacuri chimice în Asia de Sud-Est, dar cercetătorii au concluzionat ulterior că ‘ploaia’ nu reprezenta decât excremente de albine.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.