Diferențele dintre cafea arabica și cafea robusta
1 octombrie- Ziua internațională a cafelei
Ultima Ora Social

Diferențele dintre cafea arabica și cafea robusta

Există o așa mare diversitate a boabelor de cafea, pe care mulți dintre noi nu o cunoaștem. Fie că ne place cafea lavazza super crema sau tchibo espresso sicilia style, boabele de cafea sunt aceleași. Iar când vine soiuri, cele mai cunoscute sunt arabică și robustă. Cele două diferă în funcție de gust, condițiile în care au fost cultivate și crescute și în funcție de preț, scrie mediafax.ro

 Boabele arabică tind să aibă un gust mai dulce și mai delicat cu tonuri de zahăr și de fructe. Totodată, aciditatea lor este mai mare. Robustă, pe de altă parte, are un gust mai puternic, mai tare și cu o aromă mai apropiată de cea a alunelor.

Conțîn de două ori mai multă cofeină decât boabele arabică, însă cele din urmă sunt considerate de o calitate superioară. Unele boabe de cafea robustă sunt, totuși, considerate de calitate superioară pentru aromă lor puternică și crema delicioasă. Boabele robustă sunt mai ușor de crescut, pentru că plantă poate se poate dezvoltă la altitudini mai joase decât cea care produce boabe arabică. Mai mult, robustă este mai puțîn vulnerabilă la condițiile meteorologice și la pesticide.

Acestea produc boabe mult mai rapid că arabică, căreia îi trebuie mai mulți ani pentru a ajunge la maturitate. În altă ordine de idei, robustă este crescută în principal în Africa și Indonezia, iar arabică în general în America Latină. Columbia, de exemplu produce doar boabe de cafea arabică. Însă, există țări care produc ambele soiuri, cum ar fi India sau Brazilia.

Aproape 75% din producția internațională de cafea este arabică și doar 25% este robustă. În ceea ce privește prețul, de cele mai multe ori, arabică este mai scumpă. Asta pentru că, este considerată a fi de calitate superioară. Robustă este mai rezistență, se maturizează mai repede și produce boabe mai rapid decât arabică. Aceste lucruri fac mai puțîn costisitoare cultivarea și creșterea acestora, de unde și prețul mai mic. Există multe branduri care completează cafeaua arabică cu boabe robustă pentru a regla aromele și a oferi un mix de savoare. 

Pe scurt, fiecare dintre cele două soiuri prezintă calitățile sale specifice, astfel încât, chiar dacă savurăm o cană de cafea arabică sau o cană de cafea robustă, ambele ne oferă o aromă delicioasă. Caracteristicile acestor două soiuri sunt:

Arabică•    Gust mai dulce, cu arome de ciocolată, alune, caramel sau fructe de pădure și are o aciditate mai mare;•    Prezintă mai puțînă cofeină și mai mult zahăr;•    Este cel mai popular soi de cafea, acesta fiind de aproximativ 75% din producția de cafea;•    Este considerată de calitate superioară, fiind cea mai populară în rândul oamenilor;•    Costă mai mult, din cauza faptului că este mai greu de cultivat;•    Este bogată în antioxidanți și doze mici de minerale și vitamine, cum ar fi magneziu, potasiu, mangan;•    Se spune că are beneficii atunci când este folosită în produse de skincare. 

Robustă•    Conține de două ori mai multă cofeină decât arabică;•    Are un gust mai intens, mai tare și puternic, câteodată de fructe; •    Are un conținut bogat în antioxidanți. Conține mai mult acid clorogenic și ajută în dietele de slăbit;•    Are un preț mai accesibil, datorită faptului că este mai ușor de cultivat;•    Te ajută să te trezești mai repede și să fii mai alert, datorită conținutului mai mare de cofeină din compoziția acestuia;Pe site-ul celor de la Cafelim puteți găși o varietate de sortimente de cafea, de la boabe de cafea măcinată și instant, la cel mai bun preț, accesibil, indiferent de preferințe. Magazinul online Cafelim.ro oferă o gama variată de tipuri de cafea, de la o mulțime de brand-uri. 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.