Un cutremur de 5,5 grade
Un cutremur de 5,5 grade
Externe Social Ultima Ora

Tragedia din Turcia și Siria. Peste 4.300 de morți în CUTREMURULUI devastator

Mai mult de 4.300 de morți în urma CUTREMURULUI devastator din sudul Turciei și din Siria.

Bilanţul Cutremurului produs luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 3.700 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, de Administraţia de la Ankara şi de Naţiunile Unite.

În Turcia, Autoritatea pentru Situaţii de Urgenţă şi Dezastre (AFAD) a comunicat luni seară că bilanţul actual este de 2.316 morţi şi peste 13.000 răniţi.

În Siria, cifrele furnizate de Administraţia de la Damasc şi de echipele Naţiunilor Unite care acţionează în zonele din nord-vestul ţării aflate sub control insurgent indică în acest moment cel puţin 1.444 de morţi şi 3.500 de răniţi. Mii de persoane au rămas fără adăpost din cauza prăbuşirii a numeroase clădiri.

Bilanţul morţilor a crescut la 4.372 de persoane în urma cutremurului care a zguduit Turcia şi Siria – oficial turcCel puţin 4.372 de morţi au fost confirmaţi după ce un puternic cutremur cu magnitudinea 7,8 a zguduit Turcia şi Siria luni dimineaţă, transmite CNN, care îl citează pe Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.

Bilanţul Turciei a crescut la 2.921 de persoane începând de marţi dimineaţă, potrivit lui Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.

În total, au fost raportaţi 15.834 de răniţi, a declarat Sezer într-o conferinţă de presă la Ankara. Sezer a declarat că va oferi o actualizare mai cuprinzătoare la ora locală 6 a.m. (10 p.m. ET).În Siria, 1.451 de morţi şi 3.531 de răniţi au fost raportate de oficiali.

Cutremurul s-a simțit inclusiv în Cipru și Liban

Epicentrul seismelor de suprafaţă a fost în sud-estul Turciei, la frontiera cu Siria. Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineaţă în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un alt cutremur, de 7,6 grade, s-a produs la prânz în zona Elistan. Cutremurele, urmate de zeci de replici, au fost simţite foarte puternic în provinciile turce Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

În Siria, cutremurele au afectat puternic provincia Alep, în special localităţile Jandaris şi Atareb. În afară de Turcia şi Siria, cutremurele au fost resimţite în Cipru şi Liban.

Cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit în Turcia în timpul şi după cutremur, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.

Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, a declarat pentru CNN că multe clădiri s-au prăbuşit – şi altele ar putea cădea în continuare.

Opt români au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui zbor umanitar MApN.

„În continuarea informațiilor privind demersurile de asistență și protecție consulară acordată cetățenilor români afectați de cutremurele produse în Republica Turcia, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite următoarele:

În cursul acestei seri, opt cetățeni români au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, doi cetățeni polonezi au fost îmbarcati la bordul aceleiași aeronave. Reprezentanții Ambasadei României la Ankara și echipa consulară mobilă se află în contact permanent cu autoritățile române și turce competente pentru coordonare și stabilirea tuturor detaliilor necesare demersurilor de repatriere în siguranță a cetățenilor români.

Cei opt cetățeni români – cinci studenți și trei cadre didactice – se aflau în Adana și au solicitat să fie repatriati. Ambasadei României la Ankara a întreprins toate demersurile necesare pentru preluarea la bordul aeronavei și transportul în siguranță în România. Odată ajunși în România, IGSU va asigura preluarea pasagerilor și transportul acestora către localitățile de domiciliu.MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informații și asistență consulară.

Personalul Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autoritățile turce și este în legătură cu cetățenii români care au solicitat asistență, fiind întreprinse demersurile necesare în vederea identificării unor modalități de repatriere a acestora sau de acordare de alt tip de sprijin consular, după caz.

MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.