Mesaj de ultimă oră al lui David Popovici, după ce a fost declarat cel mai bun înotător în 2022
Mesaj de ultimă oră al lui David Popovici, după ce a fost declarat cel mai bun înotător în 2022
Sport Ultima Ora

David Popovici şi Simona Radiş, desemnaţi sportivii anului 2022 în cadrul Galei organizate de Ministerul Sportului. Ce a transmis premierul Ciucă. Video

Înotătorul David Popovici, dublu campion mondial şi european de seniori la 100 şi 200 m liber, şi canotoarea Simona Radiş, la rândul ei dublă campioană europeană şi mondială la dublu vâsle şi 8+1, au fost desemnaţi sportivul şi sportiva anului 2022 în cadrul galei organizate, joi seara, de Ministerul Sportului la Opera Naţională din Bucureşti.

David Popovici și Simona Radiș, sportivii anului 2022
David Popovici și Simona Radiș, sportivii anului 2022

Prezent la Gala Sportului Românesc, premierul Nicolae Ciucă, a transmis sportivilor că, cei care conduc România au obligația să susțină performanța.

”Bună seara, dragi campioni români,

Domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor,

Stimați invitați,

Sunt deosebit de onorat și emoționat pentru că am posibilitatea de a participa la acest eveniment organizat de Ministerul Sportului și de a exprima bucuria și mândria de român în fața dumneavoastră, așa cum o facem pe stadion sau în fața televizorului atunci când dumneavoastră concurați și ridicați drapelul României pe cel mai înalt catarg.

Ne-ați încântat cu performanțe de excepție, demonstrând fiecare dintre dumneavoastră că sportul românesc are un potențial extraordinar, pe care, la rândul nostru, din poziția de factori de decizie, avem datoria să îl susținem.

Dumneavoastră, marii campioni ai sportului românesc, sunteți identificați la nivel mondial cu România, iar imaginea țării noastre este asociată cu dumneavoastră. Patrimoniul național a fost și este îmbogățit cu fiecare succes al dumneavoastră. România are în palmares, 309 medalii olimpice, (90 de aur, 97 de argint, 122 bronz), începând cu anul 1924 când a fost câștigată prima medalie de bronz la rugby.

Dumneavoastră, prin medaliile cucerite, ați înălțat drapelul României pe catargul podiumului la competiții sportive europene și internaționale de anvergură.

Performanțele dumneavoastră au cucerit inimile noastre și suntem recunoscători și înțelegem că în spatele acestor rezultate remarcabile, stau ore întregi de antrenamente, pregătiri intense și nu în ultimul rând, talent înnăscut.

Mă bucur să vă văd astăzi din nou pe podium, pe podiumul recunoașterii în România a performanțelor pe care le-ați obținut în 2022.

Pe unii dintre dumneavoastră am avut onoarea să-i cunosc și să îi felicit personal.

Atunci, ca și acum, îmi exprim aprecierea pentru seriozitatea, perseverența și pasiunea care v-au animat și v-au condus către recorduri naționale și internaționale.

Sunteți dovada că tradiția performanței în sportul românesc nu se pierde și se cuvine pentru aceasta să le mulțumim în egală măsură și celor care vă antrenează și întregului staff tehnic.

Prin sport, întreaga societate are de câștigat. Sportul formează caractere puternice, în spiritul competiției și al fair-play-ului, promovează incluziunea și deschide oportunități celor care, pe lângă talent, se remarcă prin dorința de a performa în ceea ce fac.

Anul 2022 a fost pentru România unul dintre cei mai buni pe plan sportiv din ultimele două decenii și consider că performanța trebuie susținută: pornind de la reformarea sistemului sportiv românesc inclusă în noua Strategie Națională pentru Sport, până la alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii sportive sau acordarea de stimulente financiare pentru performerii români, iar Guvernul a făcut deja demersuri concrete în acest sens.

În baza parteneriatului realizat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, a fost demarat un proces de identificare a proiectelor și activităților care implică tema sustenabilității, astfel am sprijinit demersul de a aduce Complexul Olimpic Sydney 2000 la un nivel care să permită loturilor olimpice să se pregătească la standard internațional.

Totodată, procentul de 1% din taxele de licență pentru jocurile de noroc constituie un suport foarte important în pregătirea pentru Misiunile Olimpice și pentru susținerea programelor și proiectelor, pe toată durata ciclului olimpic, la un nivel compatibil cu înalta performanță.

Referitor la progresul în performanță al mai multor loturi olimpice și naționale, înregistrat după J.O. de la Tokyo, putem considera că Forul Olimpic Național, este parte din acest progres, prin faptul că a fost alături de Federații si loturi pe tot parcursul pregătirii sportive.

Strategia de dezvoltare a performanței urmată de C.O.S.R, încă din 2017, a început să își arate efectele, știut fiind că în performanța sportivă, nu există scurtături.

Ne dorim să amplificăm măsurile, să identificăm altele noi, care să vină în sprijinul dumneavoastră, astfel încât să asigurăm continuitate tradiției sportive a României.

Dragi laureați ai Galei Sportivul Anului,

Pentru noi toți sunteți campioni! Sunteți, așa cum spunea și domnul Morar,  modele pentru tinerii sportivi și pentru mulți dintre copiii din România! Sunteți așa cum o spun de fiecare dată, sunteți ambasadorii României în lume!

Este minunat să vedem astăzi că avem multe modele în majoritatea disciplinelor sportive, inclusiv la nivelul competițiilor paralimpice.

Doresc să adresez felicitări tuturor pentru performanțele frumoase de până acum, să îmi exprim convingerea că veți continua cu aceeași tenacitate, dăruire și pasiune în sportul pe care îl practicați. Să îmi exprim convingerea că anul viitor, atunci când urmează Jocurile Olimpice de la Paris, veți obține rezultate remarcabile, mai bune decât cele de până acum, iar noi vom continua să vă susținem, să avem încredere că veți reprezenta țara cu cinste și mândrie așa cum ați făcut-o până acum.

Încă o dată vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru sportul românesc. Doresc să vă mulțumesc pentru tot ceea ce  faceți pentru România și am un singur îndemn: urmați-vă visul!

Vă mulțumesc!

O seară frumoasă!”, a transmis Ciucă.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.