Numărul morților a ajuns la peste 28.000
Numărul morților a ajuns la peste 28.000
Exclusiv Externe Social Ultima Ora

UPDATE. DRAMĂ în Turcia. Peste 300 morți în urma unui CUTREMUR devastator

Un cutremur devastator , cu magnitudinea de  7,8 pe Scara Richter, s-a produs luni dimineaţă.

În urma seismului, bilanțul victimelor este devastator sunt cel puţin 300 de morţi în Turcia şi în Siria, sute de răniţi.

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. Bilanţul victimelor a ajuns la peste 300 de morţi în ambele ţări – cel puţin 76 în Turcia şi cel puţin 237 în Siria

Cutremurul a avut loc în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria, conform AFP.

Au avut loc zeci de replici, una dintre ele cu magnitudinea 6,6.

Decesele s-au înregistrat în Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman şi Malatya. Sute de oameni au fost răniţi în provinciile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

AFAD anunţă că au avut loc 42 de replici, cea mai puternică fiind de 6,6.

Potrivit CNN, cutremurul de luni este unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani. USGS, institutul american pentru geologie, aminteşte de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939. Acel seism s-a soldat cu peste 30.000 de morţi.

Guvernatorul provinciei Şanliurfa, Salih Ayhan, a anunţat că în provincia sa s-au înregistrat 15 morţi şi 30 de răniţi. “În acest moment, avem 15 cetăţeni decedaţi şi 30 de cetăţeni răniţii”, este preciizarea guvernatorului, potrivit dha.com.tr.

În Malatya, situaţia este mai gravă: guvernatorul Hulusi Şahin a anunţat că au murit 23 de persoane şi că alte 420 de persoane au fost rănite. De asemenea, s-au prăbuşit 140 de clădiri.

AFAD a anunţat că au avut loc 32 de replici, dintre care una cu magnitudinea 6,6. Cutremurul s-a resimţit puternic şi în provinciile Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya şi Adana.

În provincia Osmaniye sunt cel puţin cinci morţi, a declarat guvernatorul, potrivit agenţiei de stat Anadolu. Guvernatorul Erdinc Yilmaz a mai spus că 34 de clădiri au fost distruse în provincia sa.

 

Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a declarat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters.

Şeful Crucii Roşii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informaţii despre pagube grave şi clădiri prăbuşite şi a îndemnat oamenii să plece din casele avariate.

Posturile de televiziune TRT şi Haberturk au prezentat imagini cu oameni adunaţi în jurul unei clădiri distruse din Kahramanmaras, căutând supravieţuitori.

Guvernatorul provinciei Sanliurfa din sud-estul Turciei, Salih Ayhan, a declarat pe Twitter că există clădiri distruse şi a îndemnat oamenii să se ducă în locuri sigure.

OAMENII SUNT RUGAŢI SĂ NU BLOCHEZE DRUMURILE ŞI SĂ NU SUNE PE TELEFOANELE MOBILE

Potrivit CNN Turk, cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe mari, precum Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana şi Hatay. Autorităţile fac apel la populaţie să lase drumurile libere, pentru a se putea interveni. De asemenea, oamenilor li s-a cerut să evite să folosească serviciul de telefonie mobilă şi să se folosească numai de mesajele text sau de mesaje transmise prin internet.

Se înregistrează în continuare replici după unda de şoc. O replică având magnitudinea de moment de 5,2 s-a produs la ora locală 5:23 (4:23, ora României), la 21 de kilometri est de Nurdagi.

Cutremur devastator. 118 morți în Turcia
Cutremur devastator. 118 morți în Turcia

MAI MULTE CLĂDIRI S-AU PRĂBUŞIT

Un cutremur de o asemenea forţă este foarte probabil să producă multe victime şi pagube materiale. De altfel, imaginile postate pe reţelele sociale arată că mai multe clădiri s-au prăbuşit. Alarmele maşinilor sună, iar oamenii merg pe străzi speriaţi, cu atât mai mult cu cât seismul a avut loc în timp ce mulţi dintre ei dormeau.

Potrivit Reuters, Centrul de cercetare pentru geoştiinţe din Germania, GFZ, a evaluat magnitudinea cutremurului la 7,9 şi adâncimea la 10 kilometri.

Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a estimat magnitudinea seismului la 7,4, iar epicentrul în apropierea oraşului Kahramanmaras din sudul ţării.S-au înregistrat pagube la clădiri, iar oamenii erau adunaţi pe străzile înzăpezite, potrivit imaginilor difuzate de postul public de televiziune TRT.Cutremurul a durat aproximativ un minut şi a zguduit ferestre, a declarat un martor pentru Reuters.Zona este lovită în mod frecvent de cutremure puternice.

În 1999, peste 17.000 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur puternic care a zguduit nord-vestul ţării.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.