PSD-UDMR pregătesc schimbarea conducerii TVR. Raportul pe 2017, respins în comisiile de buget
Atac incendiar la șefa Televiziunii Române. ”Gradea Doina, lipitoare la TVR”
Ultima Ora Social

Curtea de Conturi confirmă: Doina Gradea a încălcat legea la conducerea Televiziunii publice

În urma adresei pe care am transmis-o Curții de Conturi, în data de 25 februarie a.c.,  în calitate de președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, referitoare la solicitarea de a efectua un audit public extern în vederea verificării oportunității și legalității utilizării fondurilor publice pentru  încheierea  de contracte de colaborare/drepturi de autor cu terțe persoane pentru prestații în cadrul producțiilor proprii la Societatea Română de Televiziune în anul 2018, vă aduc la cunoștință că, așa cum mă așteptam,  Curtea de Conturi a descoperit mai multe abateri deosebit de grave pe care le-a săvârșit conducerea SRTv, în speță doamna Doina Gradea, Președinte-Director General. Astfel, doamna Doina Gradea a încălcat legile statului, Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de administrație al SRTv, Regulamentul de organizare și funcționare al Comitetului Director al SRTv, Hotărârile Consiliului de Administrație al SRTv. De exemplu, numai în cursul anului 2018 s-au încălcat, în mod repetat, Legea nr.82/1991 a contabilității, Legea nr.500/2002 privind finanțele publice, O.G. nr.119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv.

În cele ce urmează voi enumera câteva din abaterile de care doamna Doina Gradea se face responsabilă, urmând să atașez, la final, auditul financiar pe care Curtea de Conturi a României l-a realizat asupra contului anual de execuție a bugetului de stat pe anul 2018 la Societatea Română de Televiziune.

Așadar, doamnă Doina Gradea, vă cer AZI demisia și nu numai atât, ci să răspundeți și în fața legii pentru abaterile de neacceptat comise la conducerea Televiziunii publice, de această dată, în baza unui document oficial care atestă încălcarea legii și nu în urma sutelor de petiții primite la cabinetul de președinte al Comisiei pentru cultură din partea sindicatelor jurnaliștilor TVR.

Ați abuzat de banii românilor și ați înjosit jurnaliștii Televiziunii Publice într-un mod meschin, fără să aveți vreo limită. Cum explicați public faptul că ați încheiat contracte de cesiune și drepturi de autor pentru anumiți artiști care includeau costuri pentru transport, cazare și masă, al căror cuantum nu fusese aprobat prin hotărârile Comitetului Director, fără să aveți documente justificative care să ateste realitatea prestației de transport, cazare și masă?

Cum explicați cheltuielile aferente Festivalului “Cerbul de Aur”, care conform documentației întocmite au fost realizate din surse proprii, ca mai apoi să aflăm faptul că conducerea SRTv a solicitat recuperarea sumelor respective de la bugetul statului? Cum a fost oare posibilă schimbarea sursei de finanțare în lipsa aprobărilor Comitetului Director și a Consiliului de Administrație?

Organigrama SRTv, doamnă Doina Gradea… cum explicați că nu reflectă realitatea funcțiilor și a activităților specifice, în anul 2018 fiind încheiate contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea unor programe, deși conform organigramei și statului de funcții erau prevăzute 14 posturi de traducător, din care 13 figurau ca fiind ocupate și 1 post era vacant?

În nenumărate rânduri, constatăm cu tristețe în acest raport al Curții de Conturi, doamnă Doina Gradea, această meteahnă prin care vă bateți joc de banii românilor și anume schimbarea sursei de finanțare și solicitarea de recuperare de la bugetul de stat a enormelor cheltuieli nejustificate, cheltuieli care nu au în spate documente justificative.

Plecați de la TVR! Afară, Doina Gradea! Ajunge!, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Gigel Știrbu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.