Cum au reacționat locuitorii Groenlandei după ce au aflat că Donald Trump vrea să le cumpere țara 1
Ultima Ora Externe

Cum au reacționat locuitorii Groenlandei după ce au aflat că Donald Trump vrea să le cumpere țara

Suntem deschişi la afaceri, dar nu suntem de vânzare”, a declarat chiar ministrul de Externe al Groenlandei Ane Lone Bagger, după ce Donald Trump a anunțat vrea să le cumpere țara, un teritoriu autonom danez.

Trebuie să fie o glumă de Ziua Păcălelii. Complet în afara sezonului”, a comentat pe o rețea de socializare fostul premier danez, Lars Lokke Rasmussen. ”Dacă se gândeşte la asta, atunci asta e dovada finală a faptului că a înnebunit”, a apreciat, la postul DR, un purtător de cuvânt al partidului Popular Danez, Soren Espersen. ”Gândul că Danemarca ar vinde Statelor Unite 50.000 de cetăţeni este complet ridicol”, a adăugat el.

Groenlanda, o regiune daneză autonomă, situată între oceanele Atlantic de Nord şi Arctic, este dependentă economic de Danemarca. Ea se autoguvernează, iar Copenhaga îi asigură apărarea şi politica externă. ”Sunt sigură că o majoritate a groenlandezilor crede că este mai bine să avem o relaţie pe termen lung cu Danemarca decât cu Statele Unite”, declară pentru Reuters o parlamentară daneză din Partidul Inuit Ataqatigiit (IA), a doua formaţiune din Groenlanda. ”Primul lucru care-mi vine în minte este nu, mulţumesc”, adaugă ea.

”O, Doamne. Ca unul care iubeşte Groenlanda (…) şi poporul, asta e o catastrofă completă şi totală”, a exclamat pe rețelele de socializare, fostul ambasador american în Danemarca, Rufus Gifford. De altfel, Groenlanda se află în centrul atenţiei marilor puteri – China, Rusia şi Statele Unite – din cauza localizării  strategice şi resurselor sale minerale.

”Vorbim despre oameni în carne şi oase şi nu poţi să vinzi Groenlanda ca o fostă putere colonială. Dar ceea ce putem lua în serios este faptul că interesele şi mizele americane în Arctica cresc în mod semnificativ şi că ei vor o influenţă mai mare”, a adăugat Gifford.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.