Constructorii nu mai fac față. ”Nu au putut umplu toate golurile din piața românească”
Ultima Ora Social

Constructorii nu mai fac față. ”Nu au putut umplu toate golurile din piața românească”

Prognozarea, finanțarea și forța de aplicare sunt principalii factori care întârzie demararea proiectelor în domeniul infrastructurii de transport, iar constructorii români „nu au putut umple un gol apărut în piața de construcții românească”, susține Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

Trebuie să ţinem cont de un timp pentru orice proiect. Nu poţi începe astăzi un proiect şi mâine să îl termini. Aceste proiecte au nevoie de prognozare, de finanţare, de forţă de aplicare. A apărut un gol, iar în acest gol, constructorii români nu au fost în stare să fie prezenţi pentru proiecte, iar constructorii străini au venit aici făcându-și niște calcule foarte reci. Practic, ceea ce se întâmplă acum este rezultatul acestui gol creat în piaţa de business sau în piața de construcţii românească. De câțiva ani, constructurii români au început și ei să se dezvolte, să înțeleagă cum merg mecanismele, dar dacă ai pierdut startul, este greu să recuperezi într-un timp foarte scurt”, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, miercuri, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Abordând subiectul împrumuturilor și al fondurilor europene de investiții, Alin Șerbănescu a detaliat numeroasele criterii ce trebuie îndeplinite în vederea accesării acestora.

„A2 a fost construit din buget de stat. Acum ai nevoie de împrumuturi din altă parte. Te împrumuţi sau accesezi fonduri europene, dar în cazul fondurilor trebuie să respecţi anumite valori de mediu, de trafic, trebuie să respecţi nişte reguli, să demonstrezi că ceea ce construieşti aduce beneficii atât României, cât şi Uniunii Europene. Când ceri fonduri trebuie să arăţi că nu afectezi alte norme europene, precum cele de mediu. Lucrurile nu stau pe loc, dar ca societate suntem în plin proces de învățare. Acest proces va mai dura. Suntem în UE doar de 10 ani, alte ţări sunt de 50 de ani”, a explicat acesta, susținând că „fără dezvoltarea infrastructurii, am ajunge un fel de Coreea de Nord a Europei, izolați de restul lumii”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.