Ziua Internațională a Familiei, 15 mai. Ce promite Guvernul Dăncilă
Propunere bombă din PSD. Copiii majori, obligați să își susțină financiar părinții
Ultima Ora Social

Condiţia femeii în societatea contemporană. Roluri sociale, provocări, evoluţii

Deputatul PSD, Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a prezentat în Plenul Camerei Deputaților semnificațiile politicilor de gen, rolurile şi importanţa femeii în societatea contemporană subliniind faptul că într-o lume condusă aparent de bărbați, femeile au avut întotdeauna un rol covârșitor și au fost direct sau indirect implicate în societate, în general, și în bunul mers al țării. În acest context trebuie menționat că reducerea decalajelor de gen este considerată o condiţie esenţială pentru dezvoltarea economică şi socială a unei ţări. Acest aspect a fost verificat de-a lungul timpului prin exemple feminine şi nume sonore care au rămas în istorie, dovedind inteligenţă, influenţă, inspiraţie, forţa gândirii, contribuţia ştiinţifică, artistică, politică, dar şi sensibilitate şi compasiune, astfel încât este cu siguranţă contrazis dictonul celebru – „inteligenţa unei femei este frumuseţea sa”.

„La momentul actual, în anul 2019, Parlamentul României are cea mai semnificativă reprezentare a femeilor, cu 91 de mandate, ceea ce înseamnă 19,56% prezenţe feminine, iar din totalul parlamentarilor PSD, 23,8% sunt femei. PNL este reprezentat în procent de 17% prin femei, iar USR cu 18%, pentru că s-a parcurs un drum semnificativ de la cele 24 de femei din Parlamentul României în anul 1990. Leadershipul politic are totuși accente feminine în țările cu o democrație mai veche, iar în acest sens notabil este faptul că în noul Congres al Statelor Unite ale Americii regăsim 20,6% femei, cu 110 mandate, dar mai ales în ţările nordice unde politicile de gen sunt consecvent aplicate, iar disparităţile de gen aproape nesemnificative.”

Deputatul ieșean, Camelia Gavrilă, sublinieză demersurile insistente realizate de România pentru a reduce decalajele și pentru respectarea egalității de șanse. În domeniul salarial remunerația este egală pentru muncă de valoare egală, indiferent de sex, există exemple numeroase de independență economică, iar egalitatea în luarea deciziilor pare să fie un element de normalitate.

În schimb, în România de astăzi există și fațete mai puțin fericite referitoare la problematica feminină. Chiar dacă sunt exemple izolate, în mod cert avem nevoie de politici mult mai complexe şi integratoare în acest sens. De reflectat asupra unor statistici şi cifre ilustrative şi îngrijorătoare:

  1. O femeie din zece este afectată de violența domestică în fiecare an, după cum 1 din 4 femei este agresată fizic/verbal/sexual cel puțin o dată în viață;
  2. 20% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, iar judecătorii consideră că este nevoie de schimbarea legii, în sensul fermităţii acesteia;
  3. Un procent considerabil din divorțuri se explică prin violența fizică;
  4. Cancerul mamar este pe locul doi în țara noastră ca patologie frecventă, iar 80% din cazurile semnalate sunt cancere de sân diagnosticate în fază avansată;
  5. România se află pe locul 25 din 28, în cadrul Uniunii Europene, în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați, coroborând statistici, aspecte legislative, măsuri şi demersuri de discriminare pozitivă;
  6. 10% din mamele din România sunt adolescente.

Declarația politică de astăzi readuce în atenţie problematica femeilor, rolurile lor complexe în familie, în progresul social, persistenţa unor stereotipuri, dificultăţi de evoluţie în carieră, dar şi traseul pe care îl urmează România în raport cu respectarea drepturilor femeilor și ale copiilor, ținând cont că ciferele rezultate în urma analizelor de specialitate sunt departe de ceea ce ne-am dori să consemnăm.

 Politicile europene prin strategiile propuse, prin comunicări şi directive insistă pe cinci piloni principali asociaţi temei în discuţie: asigurarea independenţei economice egale pentru femei şi bărbaţi, remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală, egalitatea deplină în actul decizional, asigurarea respectării demnităţii, integrităţii şi eliminarea violenţelor de orice natură şi care au la bază discriminarea de gen, respectiv, promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi în afara spaţiului Uniunii Europene. – subliniază deputatul PSD, Camelia Gavrilă.

Deputatul PSD, Camelia Gavrilă atrage atenția  în fața Plenului Cemerei Deputaților că mai sunt suficiente angajamente asumate de România care nu au fost încă rezolvate, dacă vorbim despre Angajamentul strategic pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, pentru perioada 2016-2019, document strategic ce se dorește a fi o continuare şi o amplificare a acţiunilor circumscrise celor cinci direcţii amintite.

În concluzie, dacă se spune că „Toate popoarele civilizate au respectat femeia și familia” (Jean Jacques Rousseau), acest lucru înseamnă atitudine, educaţie, politici sănătoase atent implementate, realizate pe baza unor principii fără echivoc, legislaţie solidă, valorificarea experienţei şi parteneriatelor cu ONG-urile de profil, abordări intersectoriale, dar şi schimbare treptată de mentalităţi şi stereotipuri.

Mai multe informații regăsiți pe site-ul www.cameliagavrila.com.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.