Noul Cod Administrativ încalcă Constituția. Vezi aici neregulile
Prin Codul Administrativ, baronii PSD vor să fure ce a mai rămas din România
Ultima Ora Justiție

Codul Administrativ al României importanță capitală pentru România

 Proiectul de Lege privind Codul Administrativ al României, votat de majoritatea parlamentară, este una dintre legile de importanță capitală pentru România alături de Legea Salarizării Unitare, Legea Pensiilor și Pachetul de legi ale justiției.

”Codul Administrativ al României este un act de curaj legislativ, fiind o lege organică care abrogă 15 acte normative aprobate între anii 1998 – 2007 și modifică alte şapte, aprobate între 2001 – 2015.

Nevoia unui astfel de Cod Administrativ a fost generată de legislația stufoasă de până acum, ce a determinat o serie de disfuncționalități de tehnică legislativă, prevederi redundante și paralele, norme juridice contradictorii sau chiar vid legislativ.

       Proiectul, primul de această dimensiune de după 1990, structurează şi organizează legislația actuală a administraţiei publice locale şi centrale într-un act normativ unic şi predictibil, pentru ca România să  beneficieze de reglementări clare şi previzibile în funcționarea administrației publice

Din păcate, am constatat cu regret existenţa unor  opinii deformate, care au încercat să inducă populaţiei ideea eronată potrivit căreia acest efort legislativ complex s-ar referi doar la faptul că primarii vor primi o indemnizație suplimentară la pensie!

Consider că, poate chiar cu rea credinţă, s-a uitat faptul că primarii nu au spor de vechime sau altfel de sporuri, că au o serie largă de interdicții dată de Legea 161 privind incompatibilitățile, iar până la Legea Salarizarii Unitare aveau salarii foarte mici.

Spun „cu rea credinţă” deoarece Codul Aministrativ vizează administratia publică centrală, instituția prefectului și serviciile publice deconcentrate, administrația publică locală, exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statutului, statutul funcționarilor publici și statutul juridic aplicabil personalului contractual din administrația publică, răspunderea administrativă și serviciile publice.

Cu toate acestea, s-a încercat în mod răuvoitor mutarea dezbaterilor spre anumite aspecte considerate a fi în neregulă, în mod cu totul fals, tocmai pentru a induce în ochii oamenilor teoria potrivit căreia Codul Administrativ nu ar avea  implicaţii pozitive complexe pentru administraţie, pentru români şi pentru întreaga societate.

În acest context, aș vrea să pot spune că mă surprinde atitudinea opoziției față de acest Cod Administrativ, dar nu sunt surprinsă, din contră! Am observat că principalul „argument” al opoziției și al președintelui PNL, Ludovic Orban, împotriva Codului Administrativ, a fost doar faptul că a fost elaborat de către Partidul Social Democrat!

Opoziţia a uitat că de beneficiile acestei legi vor beneficia toţi reprezentanţii administrațiilor locale, multe fiind conduse chiar de reprezentați ai Partidului Național Liberal.

De altfel, faptul că această lege este așteptată o dovedesc, de exemplu, și cele câteva atitudini ale unor liberali cu experiență în administrație, care s-au declarat public susținători ai Codului Administrativ

Cum liderilor actuali ai PNL nu au avut funcții de reprezentare administrativă, este fără echivoc că nu au cum să înțeleagă problemele cu care se confruntă un primar sau un viceprimar în aplicarea prevederilor unei legislații care a fost până acum pe alocuri ambiguă şi foarte dificil de aplicat.

Codul Administrativ este una dintre reglementările legislative care vor intra în istoria României

Consider că nu este întâmplător faptul că această reglementare apare în anul Centenarului, punând bazele unei administrații moderne pentru următorii 100 de ani! În ciuda voturilor împotrivă ale opoziţiei, legea fiind votată cu 175 de voturi pentru, 33 contra şi 15 abţineri, îmi exprim speranţa că președintele țării va înţelege importanța acestui act normativ și implicațiile sale profunde, că va citi mai repede această lege în comparaţie cu decizia CCR privind revocarea procurorului-şef al DNA, iar România va avea, la 100 de ani de existență, primul Cod Administrativ din istorie!”, precizează într-un comunicat emis newsteam.ro deputatul PSD, Carmen Holban.

Codul Administrativ al României importanță capitală pentru România 1

Citește și : INEDIT. Prima dată după 1990. Primul Cod Administrativ unic al ţării

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.