Omul care îl va încorona, la 6 mai, pe Regele Charles, întâlnire cu Patriarhul Daniel
Omul care îl va încorona, la 6 mai, pe Regele Charles, întâlnire cu Patriarhul Daniel
Social Ultima Ora

Omul care îl va încorona, la 6 mai, pe Regele Charles, întâlnire cu Patriarhul Daniel

Grația Sa Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury și Primat al Comuniunii Anglicane, a fost, marți în vizită la Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

”Astăzi, 14 martie 2023, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit, într-o vizită particulară, la Reşedinţa Patriarhală, pe Grația Sa Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury și Primat al Comuniunii Anglicane.

La începutul întrevederii, Patriarhul României a exprimat bucuria de a-l avea ca oaspete pe Arhiepiscopul Bisericii Anglicane și a mulțumit pentru sprijinul pe care românii ortodocși din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord îl primesc, prin închirierea, de la Biserica Anglicană, a 38 de lăcașuri de cult, pentru comunitățile ortodoxe românești din Regat.

Arhiepiscopul de Canterbury a mulțumit pentru ospitalitate și a subliniat trei dintre cele mai mari provocări ale societății occidentale, care, implicit, au un impact deosebit asupra Bisericilor, respectiv: secularizareatragedia războiului din Ucraina și aspecte negative din timpul colonialismului, cu repercusiuni pentru viața Bisericii Anglicane de astăzi.

Patriarhul României a subliniat provocările generate în societatea românească de fenomenul migrației, cu cei peste 5 milioane de români stabiliți temporar sau definitiv în diferite părți ale lumii. În acest sens, Biserica Ortodoxă Română a dezvoltat multe proiecte și programe sociale pentru copii, bătrâni şi săraci, dar şi pentru cei afectați de războiul din Ucraina.

În timpul convorbirilor, a fost subliniată importanța promovării proiectelor în domeniul educației, în special în comunitățile sărace din România, care cuprind şi comunităţi de romi.

După România, Arhiepiscopul de Canterbury va vizita Republica Moldova, unde se va întâlni cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei”, anunță Patriarhia Română.

Arhiepiscopul de Cantebury, în vizită la PF Daniel
Arhiepiscopul de Cantebury, în vizită la PF Daniel
Ceremonia încoronării-6 mai 2023

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va avea loc în dimineaţa zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi precedentele încoronări ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, conform tradiţiei, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane.

„Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, precum şi un prilej de sărbătoare şi fast”, a anunţat Buckingham Palace. Ceremonia „va fi orientată spre viitor, fiind în acelaşi înrădăcinată în tradiţii îndelungate şi în fast”.

Soţia lui Charles, Camilla, va fi încoronată la rândul său.

Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui”. După ceremonie, ei se vor întoarce la Buckingham în cadrul „Procesiunii de încoronare”, la care li se vor alătura şi alţi membri ai familiei regale.

Pentru a încheia această primă zi, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membri ai familiei regale, vor apărea pe balconul de la Buckingham Palace pentru a saluta mulţimea.

„Personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane”

A doua zi, la Castelul Windsor, în vestul Londrei, va avea loc un concert cu „personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane”. Evenimentul va fi difuzat de BBC. Palatul Buckingham nu a menţionat, însă, numele artiştilor care vor urca pe scenă. În public vor fi prezenţi şi voluntari de la organizaţii caritabile susţinute de Charles şi Camilla.

Un „cor de încoronare” va susţine, de asemenea, un concert, cu cântăreţi din corurile de refugiaţi, serviciul de sănătate publică şi grupuri de cântăreţi LGBTQ+ şi cu deficienţe de auz.

Seara, locuri emblematice din Marea Britanie vor fi iluminate.

Populaţia va fi invitată, de asemenea, la 7 mai, să participe la „Marele prânz de încoronare”, constând în petreceri locale menite să „celebreze prietenia”. Astfel, „mii de evenimente” ar urma să aibă loc pe străzi, în grădini şi în parcuri, potrivit Palatului Buckingham.

Aceste sărbători populare amintesc de cele care au avut loc în iunie 2022 cu ocazia Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a, la împlinirea a 70 de ani de domnie.

Luni, 8 mai, declarată zi de sărbătoare legală, va fi încurajat voluntariatul. Demersul urmăreşte „să apropie oamenii şi să creeze o mişcare de voluntariat care va dăinui dincolo de weekendul încoronării”, a transmis palatul.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.