Cerul Bucureștiului, invadat de avioane militare timp de trei zile 1
Ultima Ora Social

Cerul Bucureștiului, invadat de avioane militare timp de trei zile

Bucureștenii au fost surprinși marți de apariția unor avioane militare care survolau centrul Capitalei. Este vorba de trei zile de repetiții pentru Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

„În zilele de 16, 17 și 18 iulie începând cu ora 10 în zona Monumentului Eroilor din Piața Aviatorilor peste 25 de aeronave militare de tip F16, MIG 21 Lancer, IAR 99 Șoim și IAR 99 Standard, avioane de tip C27 J Spartan şi IAR-330 Puma aparținând Forțelor Aeriene Române, împreună cu aeronave aparținând Ministerului Român de interne, Serviciului Român de Informații și Școlii Superioare de aviație civilă vor desfășura antrenamente pentru a marca Ziua Aviației Române.În funcție de nevoia de antrenament a piloților care execută survolul pe deasupra Monumentului de la Piața Aviatorilor, maxim 2 ore pe zi, aceștia vor desfășura antrenamente. Pe acestă cale ne cerem scuze cetățenilor capitalei pentru disconfortul creat și totodată îi invităm sâmbătă să fie alături de noi la acest eveniment deosebit de important pentru Militarii din Forțele Aeriene Române „, a declarat putătorul de cuvânt al MAPN, col. Oliver Anghel.

Potrivit unui comunicat MApN, „cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor, se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori, în memoria eroilor aviatori.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților. În aceeași lună, în urmă cu 109 ani, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de concepţie proprie pe teritoriul ţării noastre.

Detașamentul italian format din aproximativ 130 de militari (piloţi și personal tehnic) cu aeronave Eurofighter Typhoon, dislocat pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, participă la executarea unor misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, alături de aeronavele F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.