Județul Dolj - Peste 116 milioane investiție din anul 2016. Ce proiecte au fost finalizate
Ultima Ora Social

Cercetătorii români pot obține mai mulți bani europeni. Crește bugetul

Cercetătorii români pot obține mai mulți bani europeni. Crește bugetul

Dan Nica: Avem șanse reale să obținem mai mulți bani europeni pentru cercetătorii români

Comisia de Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European a dat miercuri un vot favorabil raportului pe programul Horizon Europe, al cărui raportor este europarlamentarul român Dan Nica. Este un succes care aduce România mai aproape de obținerea unui buget mai mare pentru cercetare.

”Votul de azi reprezintă un prim succes în eliminarea barierelor existente în calea cercetării românești. Mă bucur că am reușit să-i conving pe colegii din Comisia de Industrie, Cercetare și Energie de necesitatea reducerii decalajului de salarizare existent între cercetătorii din Est şi cei din Vestul Europei. În ciuda faptului că fondurile sunt câștigate prin competiții la nivel european, există diferențe reale între grilele de salarizare aplicate. Nu este normal ca un expert tip A, în cadrul unui proiect european, să poată câștiga 300 de lei pe oră – aproximativ 70 de euro, în timp ce venitul cercetătorului român, în cadrul aceluiași proiect, să fie de 10 ori mai mic, fiind redus la doar 31 de lei pe oră – circa 7 euro!

Am fost foarte atent la elementele problematice din ultimele programe Orizont, sunt disfuncții care au dus ca țările din zona UE13, inclusiv România, să consume în medie sub 5% din fonduri, potrivit statisticilor Comisiei Europene. Practic, cele mai multe fonduri s-au dus tot la țările mai bogate. Ceea ce nu este deloc echitabil! De aceea, am propus o creștere a bugetelor pentru statele din Europa Centrală și de Est de la 1,81%, cât este propunerea Comisiei Europene, la 4%, cu scopul reducerii decalajului științific și tehnologic în Europa fără a compromite excelența”, arată Dan Nica, al cărui raport a fost votat miercuri cu 60 de voturi pentru, 1 împotrivă și 3 abțineri.

Un alt element important al raportului este reprezentat de posibilitatea reintroducerii evaluării anonime (”blind”) a proiectelor care aplică la programul Horizon Europe. ”Posibilitatea de a reintroduce evaluarea „oarbă” va reduce riscul de evaluări părtinitoare ale propunerilor”, mai spune Nica.

În 7 iunie 2018, Comisia Europeană a publicat propunerea de regulament privind programul de cercetare și inovare „Orizont Europa“, cel mai ambițios program cadru dedicat domeniului cercetării și inovării de până acum. Bazat pe succesul programului cadru actual, „Orizont 2020“, și pe rezultatele reuniunii liderilor Uniunii Europene din 16 mai, de la Sofia, unde au fost subliniate acțiunile necesare pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial, „Orizont Europa“ are propus un buget de 100 de miliarde de euro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.