Ministrul interimar al Cercetării și Inovării luat la ÎNTREBĂRI. Ce s-a întâmplat cu promisiunile
Ultima Ora Social

Cercetarea și inovarea din România riscă să fie mai aproape de nivelul anilor `80. ”E nevoie de bani pentru performanță”

Cercetarea și inovarea din România riscă să fie mai aproape de nivelul anilor `80. ”E nevoie de bani pentru performanță”

Mihaela Huncă: Cercetarea are nevoie de bani pentru a fi performantă!

          În contextul unei subfinanțări inexplicabile rațional, corelate cu rectificarea bugetară negativă din august 2018, cercetarea și inovarea din România riscă să fie mai aproape de nivelul anilor `80, nu de secolul XXI. Deputatul Mihaela Huncă a criticat dezinteresul prim-ministrului, considerându-l imposibil de tolerat, în contextul în care știința și tehnica, produse ale progresului umanității, fac parte din existența cotidiană: ”Este greu să accept, mai ales în calitate de cadru didactic, modul în care actuala guvernare alege să se detașeze de sprijinirea unor domenii fundamentale: educația și cercetarea. Știința își exercită, direct și constant, efectele asupra fiecăruia dintre noi. De la majoritatea obiectelor pe care le folosim zilnic, până la locurile noastre de muncă – totul se datorează științei. Iar știința este produs al inovării și cercetării. O lipsă de preocupare pentru acest domeniu pe care eu îl consider a fi motorul dezvoltării durabile a unei țări va conduce la pierderea contactului cu progresul și la distrugerea competitivității României”, a declarat Mihaela Huncă.

Conform deputatului, viziunea privind cercetarea și inovarea trebuie să se axeze nu doar pe programe de dezvoltare și de susținere, ci și pe o finanțare în concordanță cu nevoile specialiștilor: ”degeaba facem planuri îndrăznețe, dacă în spatele lor nu se găsește și suma necesară pentru a le pune în aplicare. Cercetarea are nevoie de bani pentru a fi performantă! Ne-am asumat în fața partenerilor noștri europeni alocarea a 1% din PIB pentru cercetare și inovare. Astăzi, avem aproximativ 0,15%. Oamenii de știință se află în imposibilitatea de a mai face față solicitărilor. Specialiștii ne pleacă în alte țări sau renunță pur și simplu la cercetare. În acest ritm, cu dezinteresul Guvernului drept stindard, vom rămâne doar cu amintirea a ceea ce a fost cândva inovarea românească!”, a conchis Huncă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.