Cel mai mare infractor din România, în stare gravă în pușcărie 1
Cel mai mare infractor din România, în stare gravă în pușcărie
Ultima Ora Social

Cel mai mare infractor din România, în stare gravă în pușcărie

Omar Hayssam, bărbatul condamnat pentru orchestrarea răpirii jurnaliştilor români în Irak, se luptă cu bolile în penitenciar, condiţia sa de sănătate fiind una precară, potrivit avocatului acestuia, Mihai Baicu.

Avocatul a susţinut marţi o contestaţie la executarea pedepsei a clientului său la instanţa supremă unde a explicat că recent s-a finalizat o expertiză medico-legală care atestă condiţia precară a sănătăţii clientului său.

Avocatul a explicat pentru STIRIPESURSE că la acest moment Omar Hayssam s-ar deplasa în penitenciar în căruciorul cu rotile şi că boala Parkinson de care suferă ar fi avansat galopant.

„Îi tremură mandibula, nu doar mâinile sau capul. Parkinsonul de care suferă este într-o stare atât de avansată încât nici nu mai poate înghiţi pastilele. Funcţia de glutiţie este estompată de boala de care suferă. Bagă pastilele pe gât cu degetul”, explică Mihai Baicu.

Acesta mai arată că Hayssam ar avea episoade tot mai dese de rigiditate totală, mai precis că rămâne înţepenit ore întregi, episoade ce ar putea la un moment dat culmina cu un stop cardio-respirator.

Totdată avocatul susţine că Omar Hayssam s-ar deplasa în penitenciar cu căruciorul cu rotile şi că atunci când merge la toaletă are un însoţitor pentru a-i acorda ajutor. „Efectiv nu își poate satisface nevoile fiziologice singur”, spune apărătorul.

Baicu mai spune că în cursul anului trecut Hayssam a fost transferat în regim de urgenţă la Spitalul Universitar pe fondul unei insuficienţe renale acute.

În plus Hayssam execută în continuare pedeapsa în regim de maximă siguranţă dar a încetat în cazul acestuia gradul sporit de risc, a mai menţionat avocatul acestuia.

Instanţa supremă a discutat, marţi, o contestaţie la executarea a teroristului.

Omar Hayssam a fost condamnat, în anul 2014, la 23 de ani şi patru luni de detenţie în urma contopirii pedepselor din cele trei dosare în care fusese condamnat pentru terorism, înşelăciune şi fraude, respectiv dosarul răpirii celor trei jurnalişti în Irak, dosarul înşelăciunii în cazul „Volvo” şi cel al fraudelor din cauza „Foresta Nehoiu”.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (n.r. actualul cameraman oficial al lui Klaus Iohannis) şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad, iar o lună mai târziu autorităţile române îl reţineau pe Omar Hayssam. Deşi preşedinţia anunţa la acel moment că Omar este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a dispus eliberarea, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a inculpatului s-a degradat, după o operaţie pentru cancer la colon care a avut loc în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave, fiind dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006. Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după şapte ani de la fugă sa din ţară.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.