https://newsteam.ro/ultima-ora/coruptia-generalizata-in-ue-obstructioneaza-drumul-lui-kovesi-catre-parchetul-european/05/04/2019/
Uluitor. Ce salariu va primi Kovesi la șefia Parchetul European
Ultima Ora Justiție

Ce le-a spus Kovesi procurorilor în cele 4 ore de audieri. ”Nu sunt un om perfect”

Fosta șefa a DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a apărat, luni, la Înalta Curte față de acuzațiile Inspecției Judiciare potrivit cărora ar fi încălcat Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție când a emis un ordin prin care a delegat un judecător să controleze activitatea procurorilor, scrie ziare.com

Secția pentru procurori din CSM a respins aceste acuzații, dar Inspecția Judiciară a făcut recurs la un complet de 5 judecători de la Înalta Curte. Kovesi a stat astăzi aproape patru ore la Înalta Curte.

„Nu sunt un om perfect, poate am făcut și eu greșeli, dar niciodată nu am încălcat legea”, a susținut Kovesi în față instanței. Pledoaria fostei șefe DNA a ținut aproape o ora.

Ea a cerut magistraților să respingă contestația Inspecției Judiciare. „Va rog să respingeți că nefondat recursul IJ și să mențineți hotărârea Secției pentru procurori a CSM”, a spus Kovesi.

„Motivul pentru emiterea ordinului a fost cunoașterea cauzelor. Nu am emis ordinul să sfidez ordinele procurorului general. Acest ordin a plecat de la o ședința cu procurorii din județele în care am constatat că există practică neunitară.

Cine poate ajută mai mult procurorii pe acest aspect dacă nu judecătorul?”, s-a întrebat retoric Kovesi.

Sunt procuror de 24 de ani și nu am încălcat legea niciodată, nu am fost cercetată disciplinar niciodată în întreagă carieră. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am peste 40 de acțiuni disciplinare deschise și peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reușit să le fac pe toate în ultimul an„, a afirmat Kovesi.

Fosta șefa a DNA a explicat că tot ce a făcut că șef al DNA a fost pentru a crește încrederea în procurori și în Justiție.Inspecția insistă cu sancțiuneaÎn față completului de 5 judecători, reprezentantul Inspecției Judiciare a susținut că Kovesi ar trebui sancționată.

„La momentul faptelor, Laura Codruța Kovesi era procuror șef DNA. Secția a susținut că desemnarea consilierului judecător Dana Tițian să facă două controale la procurorii de ședința de la ST Iași și ST Suceava nu a restricționat activitatea procurorului șef.Secția pentru procurori din CSM a validat apărarea doamnei Kovesi, potrivit căreia funcția de consilier are că atribuție specifică exercitarea atribuțiilor procurorilor șefi. Trebuie să decideți acum dacă un judecător poate controla un procuror în afară sălii de judecată”, a declarat reprezentantul IJ.

„Va rog să faceți că adevărul asta gol-goluț să iasă demn din sala de judecată”, a insistat Inspecția Judiciară.

Completul de 5 judecători urmează să pronunțe astăzi o decizie în acest caz.Kovesi: O acțiune total netemeinicăLa ieșirea din sala de judecată, mai mulți protestatari au aplaudat-o pe Laura Codruța Kovesi și i-au oferit flori.

„Este vorba de o decizie luată cu unanimitate de Secția pentru procurori din CSM. O să vedem decizia instanței.Inspecția Judiciară a făcut o acțiune total netemeinică și în vădită contradicție cu toate probele pe care ei le-au administrat”, a precizat Kovesi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.