Cazul copiilor din Maramureș. Un suspect arestat. E cetățean german 5
Social Ultima Ora

Cazul copiilor din Maramureș. Un suspect arestat. E cetățean german

Unul dintre cetățenii germani suspectați în cazul de sclavie din Maramureș, bărbatul, a fost reținut. Ambasada Germaniei din România a fost anunțată despre acest caz, anunță DGASPC Maramureș, copiii urmând să aibă parte de asistență socială până la preluare.

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cetățenii germani suspectați în cazul de sclavie din Maramureș, bărbatul, a fost reținut. Este cea de-a patra persoană reținută în acest caz.

Alte două persoane au fost puse sub control judiciar, arată aceleași surse.

Pe de altă parte, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș informează, într-un comunicat, că a anunțat Ambasada Germaniei din România cu privire la situație.

„DGASPC Maramureș a înștiințat Ambasada Republicii Federale Germania din București în legătură cu situația actuală a tinerilor, în cauză fiind vorba despre aplicarea măsurii plasamentului internațional stabilit în baza Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești. Până la soluționarea demersurilor juridice și preluarea minorilor de către autoritățile competente din Germania, aceștia vor beneficia de toate serviciile sociale necesare oferite de DGASPC Maramureș, în conformitate cu legislația în vigoare privind măsurile de protecție în regim de urgență. La solicitarea DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș au fost instituite măsuri de protecție în regim de urgență pentru patru minori germani, tineri incluși într-un program social finanțat de statul german, într-un proiect derulat în România, intitulat Projekt Maramureș”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Direcției susțin că cei patru copii beneficiază de serviciile sociale specifice oferite în centrele de primire în regim de urgență, inclusiv de consiliere psihologică din partea specialiștilor.

„Totodată, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, un reprezentant autorizat al DGASPC Maramureș i-a însoțit pe minori la audierile efectuate de organele de cercetare penală. Până la notificarea DIICOT, DGASPC Maramureș nu a fost sesizată cu privire la existența unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluși în programul social derulat în Maramureș. În acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecție specială în regim de urgență, până la sosirea în Maramureș a reprezentanților legali din Germania”, se mai arată în comunicat.

Mai multe percheziții au avut loc, marți, în Maramureș, la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani, soț și soție. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante.Copiii erau ținuți în sclavie, umiliți și bătuți.

Potrivit procurorilor DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.

Conform sursei citate, aşa-zisul program social, finanţat de către statul german, fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, județul Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul februarie 2016 – februarie 2021.

Unii dintre cei abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureș de către DIICOT Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii