Calendar Creștin-Otodox. Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul, Sf. Sfintit Mc. Avramie 1
crestin
Ultima Ora Social

Calendar Creștin-Otodox. Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul, Sf. Sfintit Mc. Avramie

Cuviosul Isidor Pelusiotul și Sfântul Sfințit Mucenic Avramie sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 4 februarie.

Isidor era de neam egiptean, fiind cunoscut de oameni ca un băiat care se trage din părinți credincioși cu frică de Dumnezeu. Mai mult, acesta era ruda cu Teofit și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei. Având o inclinație pentru invățătură de carte dar și pentru întelepciunea dumnezeiască și cea lumească, a lăsat oamenilor foarte multe scrieri deosebite. Lăsând în urmă avuția și toate lucrurile materiale merge la muntele Pelusion unde căuta fericirea vieții. Astfel cuviosul Isidor se face monah.

Acolo, la munte se nevoiește și cugetă la Dumnezeu, luminează cu dumnezeieștile sale cuvinte toată lumea, întărind credincioșii care săvârșeau fapte bune și certând pe cei neascultători. Tot cu ajutorul cuvintelor îi făcea pe aceștia să revină pe calea cea dreaptă. Mai mult, după o vreme, ajunge să sfătuiască și să povățuiască împărați. Trăind bine astfel sfântul cuvios, și dumnezeiește purtându-se, își sfârșește viața sa pământeană la o vârstă înaintată.

În cel de-al cincilea an al prigoanei care a avut loc în Persia împotriva creștinilor, a fost prins și sfântul Avramie de mai marele magilor. Avramie era episcop al cetății Arvil. Acesta a fost silit să renunțe la credința creștină și să aducă ofranda zeilor prin închinarea la soare. Însă fericitul Avramie îi spune mai marelui magilor: ”Ticălosule și nenorocitule, cum nu te temi a îmi cere să fac ceea ce nu se cuvine? Este cu putință să las pe Creatorul soarelui și al tuturor făpturilor și să mă închin soarelui, care a fost făcut de bunul Dumnezeu?

Aceste cuvinte îl enervară pe tiran, astfel poruncind ca Avramie să fie bătut cu toiege. Văzând tiranul cum sfântul sufera vitejește și că se roagă pentru persoanele care îl lovea, poruncește să i se taie capul cu sabia. Așa sfârșește sfântul Avramie în satul Telman, primind cununa muceniciei.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.