Calendar creștin-ortodox, 8 aprilie: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Hermas; Sf. Ier. Celestin
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,8 aprilie,2021. Pomenirea Sfinților Apostoli Irodion, Agav și Ruf

Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf fac parte din șaptezeci aleși de Domnul . Toți sunt amintiți de către Sfântul Apostol Pavel în diferite locuri din epistolele sale.

Sfântul Irodion era o rudă a Sfântului Apostol Pavel, după cum aflăm din Epistolă către Români: “îmbrățișați pe Irodion, cel de un neam cu mine (Rom 16: 11). Sfântul Irodion a fost episcop al Neopartiei.

Acesta a avut mult de pătimit din cauza evreilor, care l-au supus la numeroase torturi. Sfântul Irodion l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru la Roma unde a fost decapitat, împreună cu alți mulți creștini, în aceeași zi în care a fost răstignit Sfântul Apostol Petru.

Sfântul Agav avea darul prorociei. Două dintre prorociile lui sunt amintite în Faptele Apostolilor.

Mai întâi, acesta a prorocit o foamete mare în întreagă lume, care s-a împlinit în vremea împăratului Cezar Claudius (cf. Fapte 11: 28). Cea de-a două prorocie a făcut-o atunci când l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel în Cezareea. Agav a luat brâul lui Pavel, și l-a legat în jurul mâinilor și picioarelor rostind:Acestea zice Duhul Sfânt: Pe bărbatul al căruia este acest brâu, așa îl vor lega iudeii la Ierusalim și-l vor da în mâinile neamurilor (Fapte 21: 11).

Sfântul Ruf a fost Episcop în cetatea Tebei din Grecia. Sfântul Pavel îl pomenește, zicând: îmbrățișați pe Ruf, cel ales întru Domnul (Români 16: 13).

Troparul Sfinților Apostoli Irodion, Agav, Ruf

Sfinților apostoli, rugați pe milostivul Dumnezeu că să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Preacuviosului Celestin papa al Romei;- Sfântului Pavsilip;- Sfântului mucenic Ioan Corăbierul;

Mâine, facem pomenirea Sfântului mucenic Eupsihie din Cezareea.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii