Calendar creștin-ortodox,14 februarie 2021. Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,14 februarie 2021. Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam

Sfântul Cuvios Auxentiu (Auxentie)

Cuviosul Auxentiu a fost nobil la curtea împăratului bizantin Teodosie cel Mic. Acesta îmbracă haina monahală și părăsește Constantinopolul stabilindu-se pe un munte, lângă Calcedon, care mai târziu avea să se numească Muntele lui Auxentiu.

Dorința să, era de a  rămâne ascuns de ochii oamenilor, pentru a se linișți prin rugăciune și nevoință, însă, niște păstori, l-au descoperit, mărturisind și locuitorilor din satele învecinate, despre viață sfânta a cuviosului.

Astfel, oamenii au început să-l caute, aducând bolnavi cuviosului pentru a-i vindecă.Dumnezeu a tămăduit prin rugăciunile Sfântului Auxentiu mulți orbi, leproși, ologi și demonizați.

Că nu cumva oamenii să-i atribuie minunile pe care le lucra Dumnezeu prin el,  sfântul proceda în modul următor: fie le cerea tuturor celor prezenți să se roage lui Dumnezeu împreună cu el pentru bolnav; fie mai întâi întărea credință în cei prezenți, arătându-le că Dumenezeu le va face lor după credință lor; fie, se ruga deasupra bolnavului rostind cuvintele „Te vindecă pe ține Domnul și Dumnezeul nostru lisus Hristos”.

Sfântul Auxentiu a fost unul din Părinții celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic din Calcedon, din anul 451. S-a mutat la Domnul în anul 470.

Troparul Cuviosului Auxentiu

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Auxentiu; și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereșți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință.

Slavă Celui ce ti-a dat ție putere; slavă Celui ce te-a încununat pe tine; slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Tot în această zi facem pomenirea:

– Cuviosului Maron;

– Cuviosului Avraam;

– Sfântului Filimon;

– Cuviosului Gheorghe;

Mâine, 15 februarie, facem pomenirea Sfântului Apostol Onisim; Sfântului Mucenic Maior; Cuviosului Eusebiu.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.