Calendar creștin ortodox. 9 mai 2019. Sfântul Proroc Isaia
Ultima Ora Social

Calendar creștin ortodox. 9 mai 2019. Sfântul Proroc Isaia

Sfântul Proroc Isaia s-a născut la Ierusalim. A fost fiul lui Amos, fratele lui Amazia – regele Iudeii. Isaia a fost cel care L-a văzut pe Domnul Savaot așezat pe tronul slavei cerești, înconjurat de serafimii cei cu șase aripi, care cântau: „Sfânt, Sfânt, Sfânt, este Domnul Savaot” (Isaia 6, 3).

Marile prorocii ale lui Isaia se referă la întruparea Domnului, la Nașterea Lui din Fecioara Maria, la loan Botezătorul și la multe evenimente din viață Mântuitorului Hristos. Acest Proroc a primit și darul facerii de minuni. Astfel, când Ierusalimul era asediat de dușmani și era o seceta cumplită, Isaia s-a rugat lui Dumnezeu și a curs apă de sub Muntele Sion.Această apă s-a numit Siloam, care înseamnă «trimis». Mai târziu, Domnul avea să îndrepte pașii celui orb din naștere către această apă, în care să se scalde și astfel să-și recapete vederea.

În timpul domniei Regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne. Acesta a fost motivul pentru care a fost scos din cetate și tăiat în două cu fierăstrăul.

Isaia a trăit și a prorocit cu șapte sute de ani înaintea venirii Mântuitorului Hristos. A fost numit „Evanghelistul Vechiului Testament” datorită faptului că a prorocit nașterea din Fecioara Maria a lui Mesia, Dumnezeirea Lui, minunile Lui, patimile și moartea, și în sfârșit preaslăvirea Lui.

Trebuie menționat că Isaia este cel care a grăit cuvintele pe care Biserica le-a cântat în serile de Denie: „Poporul care locuia întru întuneric va vedea lumina mare și voi cei ce locuiați în latura umbrei morții lumina va străluci peste voi” (9, 1). Și tot el a vestit Intrarea Domnului în Ierusalim: „Luminează-te, luminează-te, Ierusalime, că vine lumina ta, și slavă Domnului peste ține a răsărit!” (60, 1).

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari:

Pe 9 mai facem pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari. Pe vremea binecredinciosului împărat grec Alexie şi a patriarhului Constantinopolului, Nicolae, stăpânind în Rusia iubitorul de Hristos marele domn al Kievului, Vsevolod Iaroslavici, şi Vladimir cel de bun neam, fiul lui, domnul Cernigovului, care după aceea s-a numit Monomah, a fost năvălire a ismailitenilor asupra stăpânirii greceşti de pe cealaltă parte de mare, pentru că, începând de la Herson, vrăjmaşii Crucii lui Hristos, au robit pământul creştin până la Antiohia şi Ierusalim şi au pustiit cu foc şi cu sabie toate cetăţile şi satele, bisericile şi mănăstirile

Citește mai multe informații despre Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la BariTot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Hristofor;- Sfintelor Mucenite Calinica și Achilina;- Sfinților Mucenici Epimah și Gordian;- Sfântului Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vunena.- Sfântului Iosif de la Optina

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.