Calendar creștin-ortodox 9 august 2020. Sfântul Apostol Matia 5
Calendar creștin ortodox. 9 august 2019. Sfântul Apostol Matia
Ultima Ora #coronavirus Social

Calendar creștin-ortodox 9 august 2020. Sfântul Apostol Matia

Sfântul Matia este cinstit pe 9 august. Sfântul Matia a fost ales în rândul celor doisprezece Apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorti. Sfântul Evanghelist Luca ne relatează acest episod în Faptele Apostolilor: „și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia.

Și, rugandu-se, au zis: „Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arata pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, că să meargă în locul lui. Și au tras la sorti; și sortul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli“ (Fapte 1:23-26).

Sfântul Matia s-a născut în Betleem, din tribul lui Iuda. A studiat Cărțile Legii cu Sfântul și Dreptul Simeon. La început a făcut parte din cei șaptezeci de Apostoli.Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia și Etiopia.

Potrivit unor documente Apostolul Matia ar fi primit martiriul în Etiopia, în vreme ce alte scrieri vorbesc de plecarea să din Etiopia spre Macedonia și Iudeea, locuri unde vă vesti învățătură lui Hristos.

Acestea din urma documente vorbesc de aducerea să la Templu, din porunca arhiereului Anania, spre a raspunde acuzațiilor aduse de iudei că propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Pentru că nu refuza să-și lepede credință în Hristos, Sfântul Apostol Matia este bătut cu pietre până la moarte.

Că aceștia să nu fie acuzați de romani pentru ucidere nedreapta, i-au tăiat capul Sfanțului Matia, cu o secure. Amintim că romanii apelau la aceasta practica, atunci când cineva se ridica împotrivă Cezarului. Astfel, moartea Apostolului Matia are drept motiv nerespectarea legii romane și nu credință în Hristos.

Potrivit tradiției, moaștele Sfanțului Apostol Matia au fost aduse la Roma de împărăteasă Elena, în anul 324. O parte din ele a fost trimisa în Trier, cel mai vechi oraș din Germania. Aici, ele au fost descoperite în urma unor lucrări de restaurare a unei biserici.

După aceasta descoperire, ele au fost mutate în biserica abației benedictine, care își vă lua numele Sfântul Apostol Matia. Aceasta abație este în prezent un mare centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolica.

Ținând seama că exista doua versiuni cu privire la locul morții sale, sunt și documente care vorbesc despre prezenta moaștelor sale în Georgia de astăzi. Poate fi veridica și aceasta varianta, daca ținem seama de faptul că Etiopia este identificata de unii cercetători cu estul Georgiei.

Troparul Sfanțului Apostol Matia

Apostole sfinte Matia, roagă pe milostivul Dumnezeu, că să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Tot în aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfinților zece mucenici, care au mărturisit pentru sfânta icoana a Mântuitorului: Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie și Măria Patrichia;- Pătimirii Sfanțului Antonin;

– Cuviosului Psoe;

– Aflării icoanei nefăcute de mana din Camoliane;- Sfanțului Ghermăn din Alaska;

Mâine facem pomenirea Sfanțului Lavrentie

Calendar Ortodox

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii