Calendar creștin-ortodox 7 iulie 2020. Sfânta Muceniță Chiriachi 1
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox 7 iulie 2020. Sfânta Muceniță Chiriachi

Sfânta Mucenita Chiriachi este cinstită pe 7 iulie. Sfânta Chiriachi a trăit în secolul al III lea, în vremea împăratului Dioclețian.

Sfânta Chiriachi s-a născut din părinți creștini, într-o duminică. Acesta a fost și motivul pentru care Dorotei și Evsevia, părinții ei, i-au pus numele Chiriachi, care în limba greacă înseamnă duminică. Sfânta Chiriachi a refuzat multe cereri de căsătorie, invocând că ea este logodita cu Mirele Ceresc și că-și dorește să moară fecioara.

Unul din pretendenții respinși i-a spus împăratului Dioclețian că Sfânta Chiriachi este creștină. Din momentul aflării acestei vești, Sfânta Mucenita va fi supusă la multe chinuri. Acoperită de răni din cap până în picioare, ea va fi tămăduită în chip minunat de un înger. În urmă acestei minuni, mulți păgâni au crezut în Hristos și au primit moartea muceniceasca.

Sfânta Chiriachi i-a spus ighemonului: „Vezi bine că nicicum nu mă poți întoarce de la credință mea. Căci de mă arunci în foc, mai înainte de mine Cei Trei Tineri în foc au fost aruncați și prin credință s-au mântuit; iar de mă arunci la fiare, mai înainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credință s-a mântuit; iar de mă arunci în mare, mai înainte de mine lona Prorocul a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți și prin credință s-a mântuit; dacă taisului sabiei mă dai, mai înainte de mine Cinstitul Botezator loan sabiei a fost dat și credincioșia lui l-a mântuit.

Căci că și tuturor acestora, mie viață îmi este a muri pentru Hristos.”Mâna dreapta a Sfintei Chiriachi se află în Catedrala episcopală din Huși din anul 1763, de când episcop al Hușilor era Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei.

În timpul păstoririi sale, mâna dreapta a Sfintei Chiriachi a fost primită în dar de la Marea Lavra din Muntele Athos, pentru că acest vrednic ierarh a plătit datoriile pe care Marea Lavra le avea către Poartă Otomană.În urmă acestor cuvinte, Sfânta Mucenita Chiriachi a fost ucisă prin tăierea capului.

Troparul Sfintei Mari Mucenite Chiriachi

Glasul 4

Mielușeaua Ta, Iisuse, Chiriachi, strigă cu glas mare: pe Ține, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă rastignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, că să împărătesc întru Tine; și mor pentru ține, că să viez pentru Tine; ci, că o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Mucenite Chiriachi

Cele de sus căutând.Mucenita lui Hristos ne-a chemat pe noi împreună acum să cântăm cu laude luptele și dumnezeieștile ei nevoințe. Căci ea, că o vitează cu cugetul, după numele ce poartă, este doamna a gândului și a patimilor celor necuvioase.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Cuvios Toma din Maleon;

– Sfântului Cuvios Acachie de la Scara;

– Sfinților Mucenici Peregrin și cei dimpreună cu dansul: Luchian, Pombie, Isihie, Papia, Satornin și Ghermano;

– Sfântului Mucenic Evstatie;

– Sfântului Policarp cel Nou;

– Sfântului Evanghel.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mare Mucenic Procopie și a Sfinților Mucenici Epictet și Astion.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.