Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului
Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 7 februarie 2021. Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului

Sfântul Partenie s-a născut în Melitopole și a trăit în secolul al IV lea. Fiul lui Hristofor, diaconul bisericii din Melitopole, este înzestrat de Dumnezeu cu darul de a alungă demonii și a vindecă pe om de orice boală. Este hirotonit preot de Preasfințitul Filip, episcopul Melitopoliei și episcop al Lampsacului, de Ahile mitropolitul Cizicului.

L-a întâmpinat în drum un om pe care-l lovise în obraz un taur cu cornul, încât i-a scos ochiul, pe care îl ținea cu mâna lui tremurândă. Sfântul, luându-l cu mâna l-a pus la locul lui și cu apă spalandu-l, în trei zile l-a tămăduit desăvârșit.

Redăm una din minunile sale: „A venit într-una din zile la dansul un om, având în sine un duh necurat – care de multă vreme locuia într-insul. Dar apropiindu-se de omul lui Dumnezeu, adică de Partenie, i-a făcut plecăciune, iar sfântul, cunoscând că într-insul este duhul necurat, nu i-a răspuns; diavolul, tulburându-se în om, a zis sfântului:”Fiindcă am dorit să te văd, pentru aceea ți-am făcut plecăciune, iar tu de ce nu mi-ai răspuns?”

Sfântul Partenie i-a zis: „Iată, m-ai văzut”. Diavolul a zis: „Te-am văzut și te-am cunoscut”. Grăit-a sfântul: „Dacă m-ai văzut și m-ai cunoscut, atunci ieși de la zidirea lui Dumnezeu”.

Zis-a lui diavolul: „Rogu-mă ție, nu mă izgoni din lăcășul meu, în care de atâta timp locuiesc”. Sfântul i-a zis lui: „Îți dau eu un loc unde să mergi”. Zis-a lui diavolul: „Mi se pare că îmi vei zice să mă duc în porci”.

Grăit-a lui sfântul: „Ba nu, îți voi da ție un om, în care intrând să locuiești, dar numai din acesta acum să ieși”. Diavolul, plecându-se la niște cuvinte că acestea, cerea să-și câștige făgăduință de la dansul.

Atunci Sfântul Partenie, deschizându-și gură, a zis: „Iată, eu sunt omul, intră și locuiește în mine”. Iar diavolul, ca de foc arzându-se, i-a strigat: „Vai mie, în bun vas locuind eu, după atâta timp mă izgonești. Mare rău îmi vei face de voi intră în ține. Cum voi putea să întru în casă lui Dumnezeu?”

Acestea zicandu-le diavolul, a ieșit din om și s-a dus în locuri pustii și neumblate, iar omul acela a rămas sănătos, prin darul lui Hristos și laudă pe Dumnezeu”.

Troparul Sfântului Partenie al Lampsacului

Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte.

Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credință răbdând până la sânge, sfințite Mucenice Partenie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Luca din Elada;- Sfinților 1.003 slujitori mucenici și a patru demnitari din Nicomidia;- Sfântului Cuvios Aprion, episcopul Ciprului;- Sfinților șase mucenici din Frigia;- Sfântului Cuvios Petru, care s-a nevoit în Monovata;- Sfântului Teopempt.

Mâine, 8 februarie, facem pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.