Sfânta Muceniță Filofteia
Sfânta Muceniță Filofteia
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 7 decembrie, 2020. Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș

Sfânta Mucenita Filofteia de la Argeș

Sfânta Mucenita Filofteia a trăit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. Numele sau în limba greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”.

Pentru că a dovedit milă față de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârstă de numai 12 ani.  Chiar dacă moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Istoria arată că moaștele Sfintei Filofteia au fost duse inițial la Tarnovo, unde au rămas până în anul 1393. În acel an, Țaratul bulgar a fost ocupat de turci, care au și ars orașul. Pentru a le feri de profanare, moaștele au fost duse la Vidin, unde au stat puțîn timp, probabil până în 1396.

După înfrângerea armatelor creștine la Nikopole, crescând amenințarea turcă, moaștele au fost oferite domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân (1386-1418). Acesta le-a așezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul „Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeș, pe atunci catedrala mitropolitană.

În acest fel se explică și alegerea zilei de 7 decembrie drept zi de pomenire (imediat după ziua hramului). După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfințită la 15 august 1517, moaștele au fost așezate aici a două zi, când s-a făcut și proclamarea canonizarii Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi).

Moaștele au rămas la Curtea de Argeș până în 1893, când, datorită stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile „Sf. Gheorghe” și „Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeași localitate.

În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localități, moaștele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din București. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeș, iar din 1949 se află în paraclisul acestei mănăstiri.

În tradiția populară este Sfânta Filofteia este numită Poitra lui Nicolae.

Sfântul Ambrozie de Milan, Episcopul Mediolanului

Sfântul Ambrozie s-a născut, la începutul secolului al IV-lea, într-o familie de nobili, tatăl sau fiind deputatul imperial pentru Galia și Spania. Chiar dacă pagan cu credință, mama să a fost creștină.

După moartea tatălui lui, împăratul l-a numit reprezentant al sau în provincia Liguria, în care cetatea de reședința era Mediolanul (Milanul de astăzi). Murind Episcopul Milanului, s-a stârnit ceartă aprigă între creștinii ortodocși și cei eretici, arieni, cu privire la cine să fie următorul episcop. Sfântul Ambrozie a intrat în biserica că să instaureze liniștea.

Atunci a strigat un prunc de la sânul maicii lui așa: „Ambrozie să ne fie episcop!” Oamenii au văzut în strigătul limpede al copilului voia lui Dumnezeu, și l-au ridicat pe Ambrozie arhiereu al eparhiei lor. Astfel, Sfântul Ambrozie a primit Sfântul Botez, a trecut prin toate randuitele trepte preoțești și a fost sfințit episcop în durata unei singure săptămâni.

De pe scaunul arhieresc Sfântul Ambrozie a întărit credință ortodoxă, a stârpit neghină ereziei, a împodobit sfintele biserici, a propovăduit credință la păgâni, a scris minunate cărți de adâncă învățătură creștină și a fost icoană și pildă de viețuire adevărată după Dumnezeu, că un adevărat pastor creștin.

El a compus cunoscută cântare „Pre Ține Dumnezeule Te lăudăm” întâlnită în slujba Te-Deum-ului. Dumnezeu i-a dăruit Sfântului Ambrozie har peste har, încât el a înviat și morții, a scos afară diavolii din oameni, a vindecat bolnavii de bolile lor incurabile și a vestit mai înainte viitorul.

Sfântul Ambrozie al Mediolanului s-a săvârșit cu pace în dimineață Slăvitului Praznic al Învierii Domnului din anul 397.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Neofit;

– Sfântului Dometie;

– Sfinților Isidor, Achepsima și Leon;

– Cuviosului Amun cel din Nitria;

– Sfinților mucenici Gain și Gaie;

– celor 300 de Sfinți Mucenici din Africa;

Mâine facem pomenirea Sfântului Cuvios Patapie

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.