Calendar creștin-ortodox 4 iulie 2020. Sfântul Andrei Criteanul 1
Calendar creștin ortodox. 4 iulie 2019. Sfântul Andrei Criteanul
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox 4 iulie 2020. Sfântul Andrei Criteanul

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Din viață să, aflam că micuțul Andrei nu a vorbit până la vârstă de 7 ani, când într-o duminica, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a început să vorbească cu o abilitate nemaintalnita.

La vârsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine călugăr la Biserica Sfanțului Mormânt. După numai câțiva ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.În 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, îl trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, împotrivă monotelismului.

În timpul în care a stat în capitala Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon, și a slujit pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni. În jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei.

Moare în insula Lebos, în jurul anului 740. Biserica îl cinstește în data de 4 iulie. Nu trebuie însă confundat cu Sfântul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, prăznuit pe 17 octombrie, care a dobândit moarte martirica în 766.Sfântul Andrei Criteanul – scrieri întâlnite în cărțile liturgice

Andrei Criteanul este cunoscut că unul dintre cei mai de seama și mai prolifici creatori de canoane și imne, deosebite prin frumusețea formei și profunzimea gândirii.

El a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocăință) din Triod, canon format din 250 de tropare. Canonul Sfanțului Andrei Criteanul se citește de doua ori în Postul Mare, astfel: unele parti, la Pavecerniță Mare din primele patru zile ale Postului, și, în întregime, în a cincea săptămână, în cadrul slujbei Utreniei.

Andrei Criteanul a mai scris stihiri (tropare) și pentru unele sărbători în afara Postului:

Triode la Pavecerniță în Duminica Floriilor, apoi triode la utrenie: luni, marți, miercuri și joi, în Săptămână Patimilor.

Canoane la Învierea lui Lazăr, în Duminica Mironosițelor, la Nașterea Maicii Domnului și a Sfanțului Ioan Botezatorul și la Zămislirea Sfintei Ana.

Stihiri la Întâmpinarea Domnului, la Înălțarea Sfintei Cruci, la Nașterea lui Hristos, la Sfinții Apostoli Petru și Pavel și la Sfântul Apostol Andrei.

Tot Sfanțului Andrei îi sunt atribuite Canonul de pocăință către Domnului Iisus Hristos și Canonul rânduielii la ieșirea sufletului.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfanțului Simeon;

– Sfanțului Andrei Rubliov;

– Sfanțului Sfințitului Mucenic Teodor, episcopul Chirinei;

– Sfanțului Mucenic Teodot;- Sfanțului Mucenic Donat, episcopul Leviei;

– Sfintei Mucenițe Chiprila;

– Sfintelor Aroa și Luchia;- Sfintei Asclipia;

– Sfanțului Sfințitului Mucenic Teofil;- Sfanțului Cuvios Menighi.

Mâine facem pomenirea Sfântul Cuvios Atanasie de la Aton.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.