Calendar creștin-ortodox, 4 august, 2023. Sfinții șapte tineri din Efes
Calendar creștin-ortodox, 4 august, 2023. Sfinții șapte tineri din Efes
Ultima Ora #calendar-ortodox crestinortodox Social

Calendar creștin-ortodox 4 august 2020. Sfinții șapte tineri din Efes

Sfinții șapte tineri din Efes sunt: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin. Ei au fost ostași și au trăit în vremea împăratului Deciu (249-251). Au refuzat să participe la un festival pagan și s-au rugat lui Dumnezeu că toți creștinii care erau torturați din cauza credinței lor, să fie mântuiți.

Când au aflat că numele lor au fost citate acuzator înaintea împăratului, ei s-au ascuns într-o peștera. Aflând împăratul despre această, a poruncit zidirea intrării în peștera, că aceștia să moară prin înfometare sau sufocare.

Pentru că faptele lor să fie ținute minte de cei ce vor urmă, Teodor și Rufin, doi creștini, au scris pe două table de plumb viață lor și le-au pus lângă pietrele ce astupau peștera.

Dar Dumnezeu, prin purtarea Să de grijă, a adus somn asupra celor șapte tineri, care a durat două sute de ani.

Amintim că în vremea împăratului Teodosie s-a ivit o dispută despre învierea morților. Teodosie s-a rugat mult lui Dumnezeu să-i descopere adevărul.

Și că răspuns, în timpul disputei, niște păstori au luat piatră cu care era zidită peștera pentru a face un zid de împrejmuire pentru staulul oilor. În acel moment, cei șapte tineri s-au trezit din somnul de sute de ani. Această minune a întărit credință oamenilor în înviere.

Treziți din somn, Iamvlih a mers în cetate să cumpere pâine cu bani din timpul domniei lui Deciu. Ajuns la intrarea în oraș, el rămase uimit pentru că a văzut semnul Sfintei Cruci la toate porțile și ușile. Era foarte dezorientat, căci nu mai cunoștea nici orașul.

Când a dorit să cumpere pâine, vânzătorul, văzând banii, a crezut că acesta este posesorul unei comori, căci acei bani purtau chipul unui alt împărat. Iamvlih mărturisește de unde are banii și ajunși la peștera, au aflat plăcile de plumb cu istoria sfinților. Toți au recunoscut veridicitatea miracolului și au slăvit pe Dumnezeu.

Auzind despre acestea, împăratul Teodosie a venit la Efes și, intrând în peștera, s-a închinat acestor sfinți.

După o săptămâna de la minunată lor trezire, tinerii au adormit somnul morții celei firești, întru așteptarea Învierii de obște.

Împăratul Teodosie a dorit să ia și să așeze trupurile lor în racle de aur, însă tinerii s-au înfățișat în vis înaintea împăratului și i-au cerut să fie lăsați în peștera în care au adormit întâi.

Tot astăzi, facem pomenirea:

Aducerii moaștelor Cuvioasei Mucenite Evdochia

Sfântului Mucenic Tatuil

Sfântului Sfințitului Mucenic Cosma Etolianul

Mâine, facem pomenirea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.