Calendar creștin-ortodox 30 Mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul 1
Ultima Ora Social

Calendar creștin-ortodox 30 Mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Sfântul Isaachie a trăit în secolul al IV-lea. Pentru că împăratul Valens Arianul (364-378) prigonea Ortodoxia, pustnicul Isaachie vine în Constantinopol spre a-i întări pe creștini și a cere împăratului bisericile ortodoxe date arienilor. Este supus la multe chinuri și îi proroceste împăratului moartea pentru că nu a înapoiat ortodocșilor bisericile luate și date arienilor. Împăratul Valens va muri în lupta cu barbarii.

Sfântul Isaachie este rugat de împăratul Teodosie cel Mare să rămână în Constantinopol. Aristocratul Saturnin a zidit o sfânta mănăstire pentru Avva Isaachie, unde a viețuit până la moartea să, săvârșind multe minuni. Înaintea morții lui, Sfântul Isaachie l-a numit pe ucenicul sau, Dalmatus, stareț în locul lui. De la numele noului stareț, mănăstirea a luat mai târziu numele de Mănăstirea Dalmatilor.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintei Macrina cea Bătrână și Sfântului Vasilie;

– Sfântului Mucenic Natalie;

– Sfântului Cuvios Varlaam;

– Sfinților Mucenici Româno și Teletie;

– Sfântului Mucenic Evplu.

Troparul Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru această şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isaachie, duhul tău.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.