Sfânta Muceniță Anastasia Romana
Social Ultima Ora

Calendar, creștin-ortodox, 29 octombrie 2020. Sfânta Anastasia Romana

Sfânta Muceniță Anastasia a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260).

A rămas orfană de ambii părinți la vârstă de trei ani. A fost luată spre creștere de stareță unei mănăstiri de lângă Roma, care se numea Sofia.

Sfânta Anastasia s-a făcut vestită printre creștini datorită frumuseții duhovniceșți, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești.

Guvernatorul pagan Probus, auzind de frumusețea ei, a trimis soldați la mănăstirea în care această vietuia, că să o aducă pe Anastasia înaintea lui.

Adusă înaintea guvernatorului, ea și-a declarat credință în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească pe Anastasia, căci dorea să o ia de soție, apoi a trecut la sinistre amenințări.

Însă, mucenita a răspuns: „Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci și de sute de ori, de este cu putință.” Monahia Anastasia a fost supusă multor chinuri: i s-au tăiat sănii și limba, iar în cele din urmă a fost omorâtă prin decapitare în afară cetății.

În Mănăstirea Grigoriu se pastrează gambele, talpa stânga, mâna dreapta a moaștelor Sfintei Anastasia Romana.

Numele Anastasia înseamnă înviere.

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Ține, Mirele meu, Te iubesc și pe Ține căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Ține, că să împărățesc întru Ține; și mor pentru Ține, că să viez pentru Ține; ci, că o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție.

Pentru rugăciunile ei, că un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Română

Fecioara astăzi…Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către ține din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Avraamie și a Mariei, nepoata să;- Sfântului Mucenic Chiril;- Sfinților Mucenici Min și Mineu;- Sfântului Sava Stratilatul;- Sfintei Cuvioase Ana;- Sfintei Mucenite Melitina;- Sfântului Sfințit Mucenic Atanasie.

Mâine, facem pomenireaSfantului Mucenic Zenovie, episcopul, și Zenovia, sora sa

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.