Sfântul Mucenic Calinic
Sfântul Mucenic Calinic
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 29 iulie, 2023. Sfântul Mucenic Calinic. Sfânta Muceniţă Teodota cu fiii săi

Sfântul Mucenic Calinic s-a născut în Cilicia. În anul 290, prezent în cetatea Ancira din Galatia, a fost arestat de păgâni și dus înaintea dregatorului Sacerdon.

Când i s-a spus că va fi spus la chinuri dacă nu va lepăda credință în Hristos, Sfântul Mucenic Calinic a zis:

„Mie dorit îmi este a suferi pentru Domnul meu, precum îi este pâinea celui flămând.” I s-au pus în picioare încălțări de fier, ce aveau cuie pe interior, și așa a fost fugărit în cetatea Gangra.

Dar sfântul umblă că și cum nu simțea durerea din rănirea picioarelor și cânta psalmul lui David: „Așteptând, am așteptat pe Domnul, și a căutat la mine și a auzit rugăciunea mea. Și m-a scos din groapa patimilor și din tină noroiului, și a pus pe piatră picioarele mele și a îndreptat pașii mei”.

Pe drumul spre execuție i s-a făcut sete. Prin rugăciune, Dumnezeu i-a dăruit apă dintr-o stâncă, iar izvorul acela n-a încetat de atunci a dărui apă, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu, care s-a făcut cu rugăciunile mucenicului.

A fost aruncat în foc, loc în care și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Cei ce l-au persecutat, au găsit trupul Sfântului Mucenic Calinic neatins de flăcări.

Sfânta Muceniţă Teodota cu fiii săi

Sfânta Muceniţă Teodota cu fiii săi
Sfânta Muceniţă Teodota cu fiii săi

Această sfântă a fost din cetatea Ciliciei, binecredincioasă, și se nevoia la poruncile lui Dumnezeu, învațându-și pruncii spre cunoștința dumnezeiască pe vremea când trăia și Sfânta Muceniță Anastasia. Stăpânitorul Lefcait îi făcea silă să și-o ia femeie, dar ea nu a vrut nicidecum.

Pentru aceea a fost trimisă către Nichitie, stăpânitorul Bitiniei, care a poruncit să fie băgată, împreună cu cei trei prunci ai săi, într-un cuptor de foc, unde și-a luat cununa muceniciei. Și se face soborul lor în locul muceniciei lor, ce este la Cambo.

 

Tot astăzi, facem pomenirea:– Sfântului Mucenic Mamant;- Sfântului Mucenic Vasilisc;- Sfântului Constantin, patriarhul Constantinopolului;- Sfântului Ioan ostașul;- Sfinților Mucenici Veniamin și Virie;- Binecredinciosului împărat Teodosie cel Tânăr;- Sfântului Mucenic Eustatie din Mtskheta.

Mâine, facem pomenirea Sfinților Apostoli Silă, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.