Calendar creștin-ortodox, 25 iunie, 2023. Sfânta Muceniță Fevronia 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 25 iunie, 2023. Sfânta Muceniță Fevronia

Sfânta Fevronia a fost fiica unui senator român. S-a călugărit de tânăra într-o mănăstire din cetatea Nisibi.

Sfânta Fevronia este obligată de Silenius, un persecutor al creștinilor, să lepede credință în Hristos și să se căsătorească cu el.

Aceasta refuză să împlinească cerință lui Silenius și astfel, este supusă la multe chinuri: a fost biciuită, i s-au spart dintîi, i s-au tăiat sănii, mâinile și picioarele, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul.

Din viața sa aflăm că după trecerea ei la cele veșnice, Sfânta Muceniță Fevronia se arată în ziua prăznuirii sale, în mijlocul surorilor din mănăstire. Stătea timp de trei ceasuri în văzul tuturor, apoi se făcea nevăzută. Însă, nimeni nu se putea atinge de dansa, atunci când se arată în chip minunat maicilor.După moartea Sfintei Fevronia, diavolul a intrat în Silenius. Din cauza prezenței demonului în el, Silenius s-a izbit cu capul de un stâlp de marmură și a murit.

Troparul Sfintei Mucenițe Fevronia

Mieluseaua Ta, Iisuse, Fevronia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, că o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție.

Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Fevronia

Mirele meu Cel Preadulce, Hristoase, a strigat Mucenița Fevronia, nu-mi este mie cu anevoie a merge pe urma Ta; căci dulceața dragostei Tale a întraripat sufletul meu cu nădejdea și frumusețea milostivirii Tale, a îndulcit inima mea, că să beau paharul pătimirii după Tine; că să mă numesc și vrednică a dănțui în cămară împreună cu fecioarele cele înțelepte.

Pentru aceasta, preacuvioasă răbdătoare de chinuri, cinstind nevoințele ostenelilor tale, te rugăm pe Tine, roagă-te să nu ni se închidă și nouă ușile cămării.

Tot în această zi, face pomenirea:- Sfinților Petru și Fevronia;- Sfântului Orentie, împreună cu cei șase frați: Farnachie, Eros, Firm, Firmin, Chiriac și Longhin;- Sfintelor Cuvioase Mucenițe Leonida, Livia și Evtropia;- Sfântului Simon;- Sfântului Teolipt al Filadelfiei;- Sfântului Cuvios Dionisie;- Sfântului Cuvios Dometie;- Sfântului Cuvios Mucenic Procopie.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Cuvios David din Tesalonic.

Calendar creștin-ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.