Sfântul Tarasie
Sfântul Tarasie
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 25 februarie, 2021. Sfântul Tarasie

Sfântul Tarasie s-a născut la Constantinopol în jurul anului 730 și a fost un apărător al sfintelor icoane. După moartea împăratului Leon IV Hazarul din anul 780, pe tronul imperial ajunge fiul sau Constantin VI.

Pentru că acesta era minor, puterea a fost preluată de împărăteasa Irina. Împărăteasa l-a numit patriarh de Constantinopol pe Tarasie, pe atunci prim-secretar imperial.

Tarasie îi va cere împărătesei să convoace un Sinod Ecumenic, pentru a restabili cinstirea sfintelor icoane. Sfântul Tarasie a fost președintele Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea din anul 787, când s-a restabilit cultul icoanelor.

Sfântul Tarasie a fost un mare apărător al credinței și moravurilor sănătoase. Când împăratul Constantin a surghiunit-o pe Maria, soția lui legiuită, luând o femeie care îi era rudă și trăind cu ea, Sfântul Tarasie nu numai că a refuzat să binecuvânteze această nelegiuire, ci l-a sfătuit, apoi l-a certat și îndepărtat de la Sfânta Împărtășanie.

Sfântul Tarasie a trecut la cele veșnice pe 25 februarie 806. A fost înmormântat în mănăstirea ctitorită de el în Bosforul Traciei.

La mormântul sau s-au săvârșit nenumărate minuni.Amintim că Sfântul Tarasie mai este cinstit anual și împreună cu Părinții Sinodului VII Ecumenic, în duminică închinată acestora.

Troparul Sfântului Tarasie

Îndreptător credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Tarasie, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Alexandru;- Sfântului Mucenic Ipatie;- Sfântului Mucenic Righin, episcopul Scopelor;- Sfântului Antonie;- Sfântului Teodor cel Nebun pentru Hristos;- Sfântului Mucenic Marcel, episcopul Apameii Ciprului.

Mâine, 26 februarie, facem pomenirea Sfântului Porfirie.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.