Calendar creștin-ortodox 23 noiembrie 2019. Sfântul Iacob, ruda Domnului 1
Ultima Ora Social

Calendar creștin-ortodox 23 noiembrie 2019. Sfântul Iacob, ruda Domnului

Sfântul Iacob este numit fratele Domnului (Gal. 1, 9), pentru că a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria.

Însă este potrivit să-l numim var al lui Hristos și nu frate, pentru că Mântuitorul S-a născut pe cale supranaturală, deci nu a fost rodul legăturii dintre Iosif și Fecioara Maria.

Dacă îl întâlnim și sub numele de „fratele Domnului”, trebuie să știm că la evrei, gradele de rudenie erau cuprinse într-un singur cuvânt: frate.

Facem precizarea că mama lui Iacob, Salomeea, era rudă Maicii Domnului, iar Iosif ajunge să fie logodnicul Mariei la bătrânețe, după moartea soției sale Salomeea.Potrivit Tradiției, el a călătorit în Egipt împreună cu tatăl sau Iosif, cu Fecioara Maria și Pruncul, în vremea în care Irod caută să-L omoare pe Hristos.

A fost primul episcop al Iersualimului. A alcătuit prima slujba a Sfintei Liturghii, varianta care a fost prelucrată de Sfinții Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Gură de Aur.Liturghia Sfântului Iacob se săvârșeste și în zilele noastre în Biserica Ortodoxă Greacă, pe 23 octombrie, în ziua să de prăznuire.Sfântul Apostol Iacob a convertit mulți iudei și elini la credință creștină.

Când Anania a ajuns Mare Arhiereu, a hotărât să-l ucidă. Potrivit Tradiției, bătrânii iudeilor i-au spus lui Iacob să urce pe aripa Templului sis a grăiască de acolo împotriva lui Hristos. Iacob a urcat, însă a mărturisit în față celor prezenți că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. În urmă acestei mărturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim și ucis cu pietre.

Troparul Sfântului Apostol Iacob, rudă Domnului

Glasul 2Că un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; că un mucenic ești de neînduplecat; îndrăzneala că un frate al lui Dumnezeu, a te ruga că un ierarh. Roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Apostol Iacob, rudă Domnului

Glasul 4

Cel Ce Te-ai Înălțat.Dumnezeu Cuvântul Tatălui Unul-Născut, Cel Ce a venit la noi în zilele cele de apoi, Sfinte Apostole Iacob, Dumnezeiescule, pe ține întâi te-a arătat pastor și învățător ierusalimitenilor și ispravnic credincios Tainelor celor duhovnicești. Pentru această, toți pe ține te cinstim, Apostole.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Ignatie, patriarhul Constantinopolului;- Sfântului Cuvios Macarie Romanul;- Sfântului Cuvios Nichifor;- Sfântului Cuvios Petronie și a doi sfinți tineri.Mâine, facem pomenirea Sfântului Mare Mucenic Aretă.

sursa crestinortodox.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.