Sfântul Proroc Iona; Sfântul Apostol Codrat
Calendar creștin ortodox. 21 septembrie 2019. Sfântul Iona
Ultima Ora Social

Calendar creștin ortodox. 21 septembrie 2019. Sfântul Iona

Sfântul proroc Iona este cinstit pe 21 septembrie. Sfantul Iona era fiul lui Amatie. Mama acestui proroc Iona, fiind văduvă, petrecea în Sarepta Sidonului. Această văduvă a hrănit pe Ilie proorocul în vreme de foamete; mai ales ea a fost hrănită de dânsul, că vadra de făină n-a scăzut şi urciorul cu untdelemn nu s-a împuţinat în casa ei prin venirea proorocului. Atunci Iona, fiind prunc mic, s-a îmbolnăvit şi a murit.

Sfantul Apostol Codrat a facut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. A vietuit in secolul al II lea si a vestit Evanghelia in Atena si Magnesia. Prin predica sa, a stins focul jertfelor paganesti si a zdrobit idolii. Dar, dupa cum intunericul uraste lumina, tot astfel si paganii l-au urat pe Sfantul Codrat. L-au batut cu pietre, l-au aruncat in temnita si l-au infometat pana ce si-a dat sufletul in mainile Domnului. A trecut la cele vesnice in timpul imparatului Adrian (117-138).

Sfantul Codrat a scris o Apologie a crestinismului si i-a dat-o imparatului Adrian. Aceasta carte l-a atins atat de mult pe Adrian, incat a dat ordin incetarii oricaror persecutii impotriva crestinilor, afara de situatia vinovatiei lor din cauza unei crime civile.

Tot astazi, facem pomenirea:- Sfantului Cuvios Iona Savaitul;- Sfantului Mucenic Eusebie;- Sfintilor Mucenici si frati Eusebie, Nestavu si Zinon;- Sfintilor Meletie si Isachie, episcopii Ciprului;- Sfantului Mucenic Prisc si a sfintilor sase mucenici, paznicii imparatului Maximian.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.