Calendar creștin-ortodox 21 octombrie 2019. Sfinții Mărturisitori Ardeleni
Calendar creștin-ortodox 21 octombrie 2019. Sfinții Mărturisitori Ardeleni
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox, 21 octombrie 2020. Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt praznuiti pe 21 octombrie. Aceștia sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclaus, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în 1992. Au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Visarion Sarai s-a născut în anul 1714 și a primit la botez numele Nicolae. S-a călugărit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. În 1742 ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprile 1744 de autoritățile imperiale și supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului (Austria), unde a murit că martir.

Sofronie de la Cioara – a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. A condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Românești. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. A murit la o dată pe care nu o cunoaștem, fie la Manstirea Vierosi, fie la Mănăstirea Robaia.

Nicolae Oprea Miclaus – originar din Salistea Sibiului, satul Tilișcă, a mers de trei ori la Viena pentru a prezența plângerile românilor, în 1748, 1749 și 1752. În memoriile prezentate, aceștia cereau libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena și dus în închisoarea de la Custeni, unde a și murit că mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Galeș – a înmânat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care să-l adreseze Curții din Viena și s-a aflat în fruntea mișcării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate și a strâns semnături prin care credincioșii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credință ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge în închisoarea de la Deva, apoi la Graz și în final la Kufstein. Preotul Ioan a murit după anul 1780, de când datează ultima știre despre el.

Moise Macinic – pentru că a luptat împotriva uniatiei, a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întrețînă din muncă brațelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclaus. L-a însoțit pe acesta în călătoriile sale la Viena și a fost arestat împreună cu Miclaus. A murit în închisoarea de la Kufstein.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Ilarion cel Mare;- Sfinților Mucenici Gaie, Dasie și Zotic;- Sfinților Mucenici Andrei, Ștefan, Pavel şi Petru;- Sfintei Mucenițe Teodota și Socrate, preotul;- Sfântului Mucenic Eucrat;- Sfântului Cuvios Filotei;- Sfântului Cuvios Mucenic Zaharia;- Sfântului Cuvios Varuh;- Sfântului Mucenic Azis;- Sfântului Mucenic Ioan de la Monemvasia (Peloponez).

Mâine, facem pomenirea Sfântului Ierarh, întocmai cu apostolii, Averchie.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.